Koronavirüs bağışıklık sistemine nasıl kısa devre yaptırıyor?

HIV’le paralel olarak, koronavirüsün önemli bağışıklık hücrelerini azalttığı ortaya çıktı

Dünya çapındaki toplam vaka sayısı, an itibarıyla 9 milyon 952 bin 223'e ulaştı (Pixabay)

Pandeminin başında koronavirüs de solunum yolu hastalıklarından biri olarak görülüyordu. Ancak sonra virüsün sadece akciğerlere zarar vermediği, böbrekleri, kalbi ve dolaşım sistemini de etkilediği ortaya çıktı.

Şimdi araştırmacılar, HIV virüsüyle endişe verici paralellikler taşıyan bir şey daha keşfetti. Hastaneye kaldırılan Kovid-19 hastalarında yapılan incelemeler, çoğu kişinin bağışıklık sistemindeki temel hücrelerin tükenme tehdidiyle karşı karşıya olduğunu gösterdi.

Bulgular, çocukların koronavirüsten daha faz etkilenmesinin nedenine dair ipuçları sunarken, koronavirüsü kontrol altına almak için HIV’de olduğu gibi ilaç kokteyli kullanılabileceğine işaret ediyor.

Pensilvanya Üniversitesi’nden immünolog John Wherry, artan sayıda araştırmanın “virüsün karmaşık immünolojik imzalarını” aydınlattığını söyledi.

Dr.Wherry ve meslektaşları mayıs ayında ağır hastaların bağışıklık sisteminde meydana gelen hasarı gösteren bir makale yayımlamıştı. Makalede virüsle savaşan T hücrelerinin vücudun bazı bölümlerinde azaldığı ortaya konmuştu.

Nature Medicine'de hakem onayından geçmeyi bekleyen ayrıntılı çalışmalardan biri, King's College London'dan immünolog Dr. Adrian Hayday tarafından yürütüldü.

Hayday ve meslektaşları, Londra’da bulunan St. Thomas Hastanesi’ndeki 63 Kovid-19 hastasını, bazıları koronavirüsü yenen 55 sağlıklı kişiyle karşılaştırdı.

En çarpıcı saptamalardan biri, T hücrelerini gerekli bölgelere gönderen ve IP10 adı verilen bir molekülün seviyesindeki belirgin artıştı. Normalde IP10 seviyeleri, T hücrelerinin gönderildiği sırada kısa bir süre yükseliyor. Ancak bu hastalarda seviyenin yükseldiği ve orada kaldığı görülüyor.

Dr. Hayday, bu süreci şu sözlerle açıkladı:

Bir olimpiyat koşucusu gibi düşünün. Ateş edildiğini duyunca koşmaya başlıyor. Ancak bu esnada birileri, defalarca ateş ediyor. Koşucu ne yapar? Afallar ve durur.

The New York Times’ın haberine göre bu durum, vücudun T hücrelerine neredeyse rastgele sinyal verdiği, bağışıklık tepkisini karıştırdığı anlamına geliyor. Bunun sonucunda özellikle yeni T hücreleri üreten timus bezinin etkisinin azaldığı 40 yaş üstü kişilerde, birçok T hücresi ölüyor ve rezervler de tükeniyor.

Bu yeni araştırma, başka bir önemli sorunun da cevaplanmasını sağlayabilir: Çocuklar neden koronavirüsten daha az etkileniyor?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

T hücrelerinin üretim merkezi olan timus bezi, çocuklarda çok daha aktif. Bu durum, T hücrelerinin virüsten daha hızlı hareket etmesini söz konusu karışıklıktan kaçınmasını sağlıyor olabilir.

Bulgular ayrıca, HIV tedavisinde kullanılan modelin, yani antiviral ilaçlardan elde edilen kokteylin, hastalığı ciddi ya da hafif geçirenlerde etkili olabileceğini gösterdi.

Dr. Hayday’a göre virüs, doğrudan bağışık sisteminin bozulmasına yol açıyorsa antiviral tedavi mantıklı olabilir. Çünkü enfeksiyonu T hücreleri tükenmeden ve bağışıklık sisteminin diğer kısımları zarar göremeden durdurmak önemli.


Independent Türkçe, The New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU