Usame bin Ladin'e "şehit" diyen Pakistan Başbakanı'na tepki yağdı

Pakistan Başbakanı İmran Han'ın, ABD'nin 2011'de Pakistan'da öldürdüğü eski El Kaide lideri Usame Bin Ladin için "şehit" ifadesi kullanması ülkede tepki çekti

Pakistan, 2011'deki ABD operasyonuyla öldürülen eski El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in ülkedeki varlığından haberinin olmadığını açıklamıştı (AP) 

Pakistan Başbakanı İmran Han'ın, 2011'de ABD güçlerince Pakistan'da yapılan operasyonla öldürülen eski El Kaide lideri Usame Bin Ladin için "şehit" ifadesini kullanması tepki çekti.

ABD'de 11 Eylül 2001'de yaklaşık 3 bin kişinin öldüğü saldırıları planlayan Bin Ladin, yaklaşık 10 yıl saklandıktan sonra 2 Mayıs 2011'de Pakistan'ın Abbottabad kentinde kaldığı evde öldürülmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pakistan'ınAfganistan üzerinden ülkeye giren ABD helikopterleriyle yaptığı operasyondan haberi yoktu.

"Bize hakaret ettiler"

Pakistan Başbakanı İmran Han mecliste yaptığı konuşmada "Amerikalıların Abbottabad'a gelip Usame Bin Ladin'i şehit etmesinin bize yaşattığı utancı asla unutmayacağım" dedi ve ABD ile Pakistan arasındaki terörle mücadele işbirliğinin bir hata olduğunu söyledi.

Han, "Terörle Savaş'ta ABD'nin yanında yer aldık ama buraya gelip onu şehit ettiler. 70 bin kişiyi kaybetmemize karşın bize hakaret ettiler ve Bin Ladin'e yönelik operasyondan bizi haberdar etmediler" dedi.

"ABD Afganistan'daki her hatadan bizi sorumlu tuttu. Bizi açıktan sorumlu tuttular çünkü Afganistan'da başarılı olamadılar" diyen Han, hükümetinin iktidara gelmesinden bu yana ABD-Pakistan ilişkilerini karşılıklı saygı seviyesine getirdiklerini söyleyerek "Artık bize kimse hakaret etmiyor" ifadelerini kullandı.

Muhalefet liderleri tepkili

Muhalefet lideri ve bir önceki hükümetin dışişleri bakanı Khawaja Asif, Han'ın sözlerini eleştirdi ve Bin Ladin'i "en büyük terörist" diye niteledi.

Asif" Bin Ladin ülkemi yok etti ve Han onu bir şehit diye tanımlıyor" dedi.

Pakistan Halk Partisi (PPE) lideri Bilawal Bhutto Zardari de başbakanı şiddet yanlısı aşırılığa taviz vemekle suçladı.

ABD sıklıkla Pakistan'ı, Afganistan Taliban'ı ve Hakkani örgütüne sığınak sağlamakla suçlamıştı.

Suçlamaları reddeden Pakistan ise şu anda Afganistan'ın yaklaşık yarısını kontrol eden Taliban'a karşı ABD öncülüğündeki koalisyonun başarısızlığı nedeniyle hedef tahtasına oturtulduğunu savunuyordu.

Pakistan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri Taliban hükümetini tanıyan tek ülkelerdi. Ancak 11 Eylül saldırısı sonrası Pakistan, ABD ile müttefiklik kuran ülkeler arasında yer almıştı.

 

Independent Türkçe, AP, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU