Ülger: İnfaz düzenlemesi sokaktaki uyuşturucu bağımlılarının sayısını artırdı

Derya Ülger, salgın nedeniyle AMATEM’lerin birçoğunun kapalı kalmasının madde bağımlılığıyla mücadeleyi sekteye uğrattığını belirterek, “İnfaz düzenlemesiyle dışarı çıkanlar nedeniyle sokaktaki bağımlı sayısını arttı” iddiasında bulundu

Uyuşturucu dünyanın birçok ülkesini tehdit eden bir sorun olmayı sürdürüyor / Fotoğraf: AFP

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 1987 yılında alınan karar gereği 26 Haziran “Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü" olarak belirlendi.

Uyuşturucu pek çok ülke gibi Türkiye’nin de ciddi bir sorunu.

Uyuşturucu kullanımı insan ve toplum sağlığı kadar güvenliği de tehdit eden sorunların başında geliyor.

Türkiye’de toplam kaç kişinin uyuşturucu kullanıcısı ve bağımlısı olduğu net olarak bilinmemekle birlikte geçtiğimiz yıllarda bu sayının 1,5 milyon civarında olduğuna dair iddialar ortaya atılmıştı.

Türkiye’de ele geçirilen eroin ve sentetik uyuşturucu Avrupa’dan fazla

2019 Avrupa Uyuşturucu Raporu’na göre  uyuşturucu kaçakçıları tarafından kullanılan önemli bir transit ülke konumunda olmasından dolayı Türkiye’de bir yıl içinde ele geçirilen eroin miktarının tüm Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ele geçirilen miktarın çok üzerinde olduğu belirtildi.

Yine Türkiye’de 2017 yılında ele geçirilen sentetik uyuşturucu miktarı da tüm Avrupa ülkelerinden fazla.

uyuşturucuoperasyon.jpg
Türkiye'de operasyonlarda büyük miktarlarda uyuşturucu ele geçiriliyor / Fotoğraf: AA

 

Çoğunluğu erkek, esrar kullanımı yaygın

Rapora göre Türkiye’de 15-64 arası yaş grubunda en çok esrar kullanıldığı, bunu sentetik uyarıcılar ile kokainin izlediği de kaydedildi.

Raporda Türkiye’deki aşırı doz ölüm oranlarının son on yılda ciddi arttığına dikkat çekilerek 2011 yılında 105 kişinin uyuşturucudan hayatını kaybetmesine karşın bu sayının 2017’de 941’e kadar yükseldiği ve ölenlerin büyük çoğunluğunun erkek, yaş ortalamasının ise 32 olduğu kaydedildi.

Dikkat çekici bir diğer veri ise 2017 yılında Türkiye’deki uyuşturucu madde suçlarında bir önceki yıla kıyasla yüzde 45 oranında artış olduğu ifadesiydi.

derya.jpg
Derya Ülger / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Önce kendisini kurtardı şimdi başkalarını kurtarıyor

Türkiye’de uyuşturucu bağımlılığıyla mücadeledeki son durumu  AK Hayatlar Uyuşturucu ve Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Derya Ülger ile konuştuk.

Ülger, eski bir bağımlı. Hatay’da üniversite eğitimi alırken arkadaş çevresi yüzünden başladığı uyuşturucudan kendi çabasıyla iki yıllık bir mücadelenin sonunda kurtulmayı başardı.

Uyuşturucudan kurtulduktan sonra kendisini başka bağımlıları kurtarmaya adayarak, çok sayıda insana yardım eli uzattı.

Ülger, Türkiye’nin uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadelede başarılı ama bağımlılıkla mücadelede yeterli düzeyde başarılı olmadığını şu sözlerle iddia etti:

Türkiye’de acılan AMATEM ve ÇEMATEM’lerin güvenli olmaması, kapasitesinin yeterli olmaması, tedavi sonrası rehabilitasyon merkezlerinin bulunmamasından kaynaklı bağımlılık tedavisinde başarısız olmamızı sağlamıştır.

amatem.jpg
Ülger, AMATEM'lerin çoğunun salgın sürecinde kapalı olduğunu iddia etti / Fotoğraf: Milliyet

 

Bağımlılıkla mücadeleye koronavirüs darbesi

Ülger, özellikle Kovid-19 salgınının uyuşturucu bağımlılığıyla mücadeleyi sekteye uğrattığını kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

Salgın nedeniyle birçok  Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri (AMATEM) geçici süreyle de olsa kapatıldı. Zaten AMATEM’lerin yeterliliği başlı başına bir sorun. İçlerinde düzgün çalışanlar sayılı. Birde çoğunluğu kapatılınca bağımlılar ve aileleri nereye gideceklerini bilemediler. Sadece bizim derneğe başvurup tedavi için bekleyen 300 kişi var. Geri kalanı siz düşünün. Bu süreçte mağduriyet arttı

 

bağımlılık.jpg
Madde bağımlılığı insan sağlığını ciddi tehdit ediyor / Fotoğraf: İHA

 

"Madde bağımlısı annesini darp etti"

Salgın nedeniyle evlerde kalınmasının bağımlı ailelerini zorladığını belirten Ülger, “Normal çocukları bile evde tutmanın zor olduğu süreçte bağımlı gençleri evlerde tutmak hiç kolay olmuyor. Bir annemiz madde bağımlısı çocuğu tarafından darp edildi” dedi.

“Afla çıkan hırsızlık hükümlülerinin çoğu madde bağımlısı”

Ülger, son infaz düzenlemesinin sokaktaki bağımlı sayını artırdığını öne sürerek bununla ilgili şöyle bir iddiada bulundu:

Son düzenleme ile uyuşturucu satıcılarına af getirilmediği söylendi. Doğru ama şöyle bir sorun var. Düzenlemeden faydalananların büyük çoğunluğu hırsızlık vb. gibi suçlardan tutuklu ve hükümlüler.

Bu insanların büyük çoğunluğu da madde bağımlısıdır ve birçoğu da zaten madde alabilecek parayı bulabilmek için hırsızlığa yönelir. Cezaevinde de herhangi bir tedavi olmadığından dışarı çıktıklarında da madde arayışına girecekler.

Her madde bağımlısı potansiyel suçlu ve potansiyel madde satıcısıdır. Bundan dolayı son infaz düzenlemesi sokaktaki uyuşturucu bağımlısı sayısını arttırdı

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU