“Cumhuriyet gazetesine bomba atalım” diyen Akit sunucusuna 5 yıla kadar hapis istemi

Fatin Dağıstanlı sözlerinin şiddet tavsiyesi içermediği iddia etti ancak savcılık iddianamede "etkili bir şiddet tavsiyesi" ifadesini kullandı

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, “Manşetlerin Dili” adlı programda Cumhuriyet gazetesinin “Şeriat Çalıştayı” başlıklı manşet haberi üzerinden Işık Kansu’yu hedef gösteren Akit TV sunucusu Fatin Dağıstanlı hakkında 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası istedi.

Dağıstanlı, Akit gazetesinin yazı işleri müdürü Ali Karahasanoğlu’nun da katıldığı programda Cumhuriyet gazetesinin “Şeriat Çalıştayı” başlıklı haberini eleştirmişti. Programda haberi dahi okumadığını söyleyen Dağıstanlı, “Hep birlikte toplanıp Cumhuriyet gazetesi önüne bir el bombası atalım” demişti.

Cumhuriyet’in yaptığı şikayetin ardından Dağıstanlı hakkında iddianame düzenlendi.

“Bomba atalım” demek şiddeti tavsiye etmiyormuş

İddianamede ifadesine yer verilen Dağıstanlı, sözlerinin yanlış lanse edildiğini, şiddeti tavsiye eden, çağrıştıran ifadeler içermediğini iddia etti.

İddianameden: Etkili bir şiddet çağrısı

Ancak iddianamede, Dağıstanlı’nın sözlerinde özle biçim arasındaki dengenin korunmadığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi: 

Sözlerin suç işlemeye tahrik etme suçunun unsuru olan etkili bir şiddet çağrısı olarak anlaşılabileceği, şüphelinin suç işleme kastı olmadığına dair savunmaları doğrultusunda suç işleme kastının gerçekleşip gerçekleşmediği hususunun mahkemenizce takdir edilmesi gerektiği, şüpheli hakkında atılı suçtan kamu davası açmaya yeter delil ve şüphe oluştuğu anlaşılmaktır.

Dağıstanlı hakkında 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası istendi. Suç, basın ve yayın yoluyla işlendiği için verilen ceza yarı oranında artırılabilecek. Bursa Baro Başkanlığı da dosyada şikayetçi olarak yer aldı. İlk duruşma Küçükçekmece 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 14 Ocak 2021’de görülecek.

 

Cumhuriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU