Moğolistan, Kovid-19 vakalarının hızla yükseldiği ABD'ye kişisel koruyucu teçhizat gönderdi

ABD'de 2,3 milyon Kovid bulaş vakası varken, bu sayı Moğolistan'da toplam 216

Moğolistan'da Kovid-19 kaynaklı hiç can kaybı yaşanmadı (Reuters)

ABD'de koronavirüs bulaş vakalarının hızlı artışı sürerken Moğolistan devleti bu ülkeye 60 bin kişisel koruyucu teçhizat gönderdi.

ABD'de bilinen toplam vaka sayısı 2,3 milyona ulaşırken 120 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Yetkililer salı günü yapılan açıklamada, en az 34 bin 700'e çıkan günlük vaka sayısının son iki ayın zirvesine ulaştığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birçok eyalet ekonomilerini tekrar açmaya zorlanırken, Kongre'ye ifade veren ABD'nin üst düzey bulaşıcı hastalıklar uzmanı Anthony Fauci, yeni bir enfeksiyon dalgası yaşandığını ifade etti.

Dr. Fauci, "Birkaç gün önce günlük yeni bulaş vakası sayısı 30 bindi. Bu benim için çok rahatsız edici" dedi.

Bu arada, 1990'daki demokrasi savaşını kazanmadan önce 60 yıldır komünist yönetim altında yaşayan Moğolistan, ABD'ye 60 bin adet kişisel koruyucu teçhizat gönderdi.

Teçhizatlar, ülkedeki en büyük tekil salgının görüldüğü ve pandemiyle başa çıkmada en hazırlıksız gruplar arasında yer alan yerli Navaho Ulusu topluluğuna ulaştırılacak. 175 bin kişiden oluşan toplulukta en az 7 bin bulaş vakası görüldü. Bu, ABD'deki en yüksek oranlardan biri.

Pazar günü Seattle Uluslararası Havalimanı'na inen Moğol Havayolları uçağının bir ilki gerçekleştirdiği tahmin ediliyor. Yetkililer, bu seferin ABD ve Moğolistan arasındaki ilk doğrudan uçuş olduğunu belirtti.

Geçen yıl, muhtemelen Çin nüfuzunu dengeleyebilmek için iki ülke arasında siyasi ve ekonomik işbirliği anlaşması imzalanmıştı. O dönem yetkililer, Moğolistan'ın bölgedeki "güvenilir" bir demokrasi olduğunu vurgulamıştı.

Moğol Havayolları'nın ismini 12. yüzyılda bugünkü Moğolistan ve Orta Asya'nın çoğunu yöneten imparatordan alan Cengiz Han Boeing 767 uçağındaki işaretleri gören Seattle pistindeki pilotların kafası karıştı.

KIRO7 News ve diğer yerel medya mensuplarına konuşan Moğolistan'ın ABD Büyükelçisi Yondon Otgonbayar, "Bu uçak seferi, Moğolistan hükümetince Kovid'le mücadele kapsamında ABD halkına bağışlanan 60 bin parça kişisel koruyucu teçhizat-taşıdığı için iki kat öneme sahip" dedi.

Bağışı kabul için FEMA bölge müdürü Michael O’Hare de hazır bulundu.

O’Hare, "Navaho Ulusu Kovid-19'dan ciddi biçimde etkilendi. Bu önlük ve kişisel koruyucu teçhizatların, bu zorluğun aşılmasında çok önemli yardımı dokunacaktır" dedi.

mongolian-airlines4.jpg

Federal Acil Durum Yönetim Kurumu (FEMA) yetkilisi Michael O’Hare, Moğolistan'ın ABD Büyükelçisi Yondon Otgonbayar'dan bağışı kabul ediyor (Moğolistan'ın Washington Büyükelçiliği)​​​​​​

Nüfusu sadece üç milyon olan Moğolistan, koronavirüsle mücadelede en başarılı ülkeler arasında görülüyor. Raporlara göre Moğolistan, yayılımı engellemek için ocak ayında sınırlarını kapatarak çok hızlı davrandı.

Johns Hopkins Üniversitesi tarafından yürütülen takip programı ülkede toplam 216 vaka olduğunu ve hiç ölüm gerçekleşmediğini söylüyor.

The Associated Press, bu teşhislerin genellikle Rusya ve diğer yakın ülkelerden dönen Moğollara konulduğunu da belirtti. Moğolistan Sağlık Bakanlığı, 158 hastanın iyileştiğini ve 57'sinin tedavi ve izolasyon sürecinin devam ettiğini açıkladı.

Ülkede çarşamba günü parlamento seçimleri gerçekleştirildi. Moğolistan Halk Partisi, 76 sandalyeli Büyük Devlet Kurultayında 2016 seçimlerinde kazandığı 65 sandalyesini korumayı amaçladığı, ana rakibi Demokrat Parti'nin ise kayıplarını telafi etmeye çalışacağı belirtiliyor.

Ekonomik sorunlara ve yüksek işsizlik seviyesine karşın Moğolistan hükümetinin virüsle mücadelesi sebebiyle övgü aldığı ifade ediliyor. Çarşamba günü gerçekleştirilen seçimlerde oy kullanan insanların aralarında birkaç adım mesafe bırakması zorunlu tutuldu.

Moğolistan Büyükelçiliği, Ulan Batur'a gitmek üzere Seattle'dan ayrılan uçağın ABD'de mahsur kalan 200'den fazla Moğolistan vatandaşını ve Moğolistan'a ait birkaç dinozor fosili sandığı taşıdığını da açıkladı.

Associated Press'ten de yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU