ABD’nin Suriye’de El Kaide liderini uzun bıçaklarla donatılmış gizli füzeyle öldürdüğü ortaya çıktı

Hurras ed-Din’in lideri Halid Aruri’nin ölümü hem Amerikalı yetkililer hem de örgütü tarafından doğrulanmıştı

Suriye'deki operasyon füze taşıyan insansız hava aracıyla gerçekleştirildi (Reuters)

ABD’nin El Kaide bağlantılı Hurras ed-Din (Dinin Muhafızları) örgütünün lideri Halid Aruri’ye yönelik Suriye’nin İdlib kentinde insansız hava aracıyla düzenlediği belirtilen operasyonla ilgili bazı ayrıntılar belli oldu.

New York Times’ın (NYT) haberine göre Kassam Ürdüni adıyla da bilinen Aruri’nin ölümü hem Amerikalı yetkililer hem de örgütü tarafından doğrulanırken, bu ismi hedef alan 14 Haziran’daki operasyonda ABD özel kuvvetlerinin uzun bıçaklardan oluşan özel tasarım gizli bir füze kullandığı kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Operasyonda kullanılan Hellfire (cehennem ateşi) füzesinin hareketsiz savaş başlığıyla modifiye edilmiş bir model olduğu belirtildi. Füze, patlamak yerine Aruri’yi taşıyan aracın üzerinden yaklaşık 45 kilo ağırlığında metal fırlattı.

Habere göre yüksek hızlı mermi Aruri’yi öldürmemiş olsa bile füzenin diğer özelliği neredeyse kesin olarak bu görevi yerine getirdi: Patlamadan saniyeler önce yoluna çıkan her şeyi parçalayabilecek şekilde hazırlanmış, içeri gizlenen 6 uzun bıçak.

NYT, R9X olarak bilinen bu Hellfire modelinin “Afganistan, Pakistan, Irak, Somali, Suriye ve Yemen gibi uzak coğrafyalarda düzenlenen operasyonlar sırasında sivil kayıpları ve civardaki mülklere verilen zararı azaltma amacıyla eski Başkan Barack Obama yönetiminden gelen baskı sonucu yaklaşık 10 yıl önce geliştirildiğini” aktardı.

İlk olarak geçen yıl Wall Street Journal’ın detaylı olarak gündeme getirdiği bu silah, NYT’nin haberine göre son yıllarda muhtemelen 6 kez kullanıldı.

Yaklaşık 10 kiloluk patlayıcı başlık taşıyan Hellfire füzeleri genellikle bireysel hedeflere ya da örgütlerin üst düzey isimlerine yönelik saldırılarda kullanıldı. Ancak ABD Özel Operasyonlar kuvvetleri tek bir lideri hedef aldıkları operasyonlarda genelde R9X silahını tercih etti.

Amerikalı yetkililer bu sıradışı füzenin daha önce iki vakada kullanıldığını doğruladı. Bunlardan biri, 2000’de ABD’ye ait bir savaş gemisini bombalama planı yapmakla suçlanan Cemal Bedevi’nin Ocak 2019’da öldürüldüğü Yemen’deki saldırıydı. Bir diğeriyse El Kaide’nin iki numaralı ismi ve Usame Bin Ladin’in damadı Ebu Hayr el-Mısri’nin Şubat 2017’de Suriye’de öldürüldüğü operasyon oldu.

 

Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU