Merkez Bankası'ndan 11 ay sonra bir ilk: Faiz oranı değişmedi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizinde değişikliğe gitmedi. Son olarak mayıs toplantısında faiz oranları yüzde 8,25 seviyesinde açıklanmıştı

Fotoğraf: Independent Türkçe 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal'ın göreve geldiği Temmuz 2019'dan bu yana geçen dokuz Para Politikası Toplantısı'nda toplam 1475 baz puan indirilen politika faizinde bu sefer değişiklik yapılmadı. 

Böylece geçen yıl ortalarına kadar yüzde 24 seviyesinde seyreden bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı, mayısta olduğu gibi haziran toplantısı sonrası da yüzde 8,25 seviyesinde.

Koronavirüs salgınının ekonomik etkilerini azaltmak amacıyla 19 Mart'taki son toplantısını iki gün erkene çeken Merkez Bankası, politika faizini yüzde 10,75’ten yüzde 9,75’e indirmişti. 

Karar öncesi 6,86 lira seviyesinde değerlenen Dolar/TL, karar sonrası 6,84 liraya kadar çekildi. 

"Toparlanma mayıstan itibaren başladı"

TCMB’nin faiz kararıyla ilgili yayınladığı yazılı açıklamada küresel büyümedeki zayıflamanın yılın ikinci çeyreğinde derinleştiğini vurgulayarak Türkiye’de iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın nisanda belirginleştiğini, kademeli normalleşme adımlarıyla birlikte mayıstan itibaren toparlanmanın başladığını ifade etti. 

Önceki toplantılarda olduğu gibi finans kuruluşlarına da seslenen TCMB, Salgın hastalığa bağlı gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması açısından finansal piyasaların, kredi kanalının ve firmaların nakit akışının sağlıklı işleyişinin devamı büyük önem arz etmektedir” ifadesine yer verdi. 

TCMB, mayıs toplantısı sonrası yayınladığı “Enflasyon beklentileri ve iç talep koşullarındaki gelişmelere bağlı olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimleri ılımlı seyretmektedir” ifadesini şu şekilde değiştirdi: 
 

Toplam talep koşullarının sınırlayıcı etkisine karşın, salgına bağlı birim maliyet artışlarının yansımalarıyla çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimlerinde bir miktar yükseliş gözlenmektedir. 

Uluslararası emtia fiyatları tüketici enflasyonunu sınırlamaya devam ederken, gıda enflasyonu dönemsel ve salgına bağlı etkiler nedeniyle artmıştır.


Merkez Bankası, arz yönlü unsurların normalleşme süreciyle birlikte yavaş yavaş ortadan kalkacağını belirtti: 
 

Salgına bağlı tedbirlerle kısa vadede etkili olan arz yönlü unsurların, normalleşme sürecinin devamıyla kademeli olarak ortadan kalkacağı ve yılın ikinci yarısında talep yönlü dezenflasyonist etkilerin daha belirgin hale geleceği değerlendirilmektedir. 

Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir. 


"Para politikasındaki temkinli duruş devam etmeli"

“Kurul, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir” diyen Merkez Bankası şöyle devam etti: 

Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal duruş ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.


Bir yılda faiz ve enflasyon ne oldu? 
 

Tarih Politika faizi (%) Enflasyon oranı (%)
Haziran 2019 24 15,72
Temmuz 2019 19,75 16,65
Eylül 2019 16,50 9,26
Ekim 2019 14 8,55
Aralık 2019 12 11,84
Ocak 2020 11,25 12,15
Şubat 2020 10,75 12,37
Mart 2020 9,75 11,86
Nisan 2020 8,75 10,94
Mayıs 2020 8,25 11,39
Haziran 2020 8,25  


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu toplantılarının sayısını 2019 için sekiz olarak belirlemiş, 2020 için toplantı sıklığı "her ay" olarak değiştirilmişti.



Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU