Turizm Bakanı: Otelleri "gizli misafirler" denetleyecek

Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, havalimanlarında test merkezlerinin açılacağı, yabancı ziyaretçilerin sigortalanacağı turizmde “yeni normali” anlattı

Fotoğraf: AA

Anadolu Ajansı’nın Editör Masası’na konuk olan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, otellerin tekrar hizmete girebilmesi için belli kriterler oluşturduklarını anımsatan Bakan Ersoy, özellikle Türkiye'ye en çok misafir gönderen 100 ülkeye turizm bölgelerindeki sağlık alt yapısının detaylarını da içeren bir dosya hazırladıklarını ve muhattaplarına gönderdiklerini belirtti.

Yoğun bir diploması başlattıklarını anlatan Ersoy, yaşanan diplomasinin son aşamasını da bu hafta sonu Antalya'da gerçekleştirdiklerine değinerek, 1 Haziran itibarıyla sertifikasyon programını hayata geçirdiklerini dile getirdi.

Sertifikasyon programının periyodik denetlemeyi içerdiğini söyleyen Ersoy, denetimlerin habersiz olacağını anlattı: 
 

Bizim, 'gizli misafir' dediğimiz bir denetim programımız daha var, habersiz misafir gibi. Denetçi geliyor, otele rezervasyon yaptırıyor, sizin bütün denetimlerinizi yapıyor. Göstermelik, 'hazırlığımı yapayım denetçi gittikten sonra ben eski tas eski hamam öyle bir şansınız yok. Gizli misafir geliyor, denetiminizi yapıyor, raporunuzu tutuyor ve gidiyor. Bir de şeffaflık konusu daha var. Şeffaflığı da nasıl sağlıyoruz? Bu sertifikasyon logoları tesislerin görünen yerlerine asılıyor. Logonun üstünde sertifikasyonu hangi firma tarafından yapıldığı ki özellikle bunlar uluslararası firmalar. En az 5 ülkede organize olması lazım. Logoların üstünde de bir karekod var, okuttuğunuz zaman tesisin denetim raporlarıyla ile ilgili linki atıyor size.


1 Temmuz'a kadar bütün havalimanlarından test merkezlerinin açılacağını söyleyen Ersoy, yoğun olan bazı havalimanlarında test merkezi açmanın 15 Temmuz’a kadar biteceğini duyurdu. 

Turizm Bakanı, “Bir yolcu ülkesine gittiği zaman istiyorsa burada bir test yaptırıp, testin sonucunu da 15 avro gibi çok makul bir ücret yaptık. Neticesi 2 saat içinde çıkıyor. Ayrıca sağlık ocaklarına da yazı gönderiyoruz, turistler istediği zaman bu testi yaptırabilirsin diye. Ülkemize gelişte de giriş yapan turistlerin tamamının vücut ısıları ölçülüyor 37,8 derece ve üzeriyse veya herhangi bir semptom gösteriyorsa test merkezinde test yapılacak. Aksi takdirde teste gerek yok, bu test ücretsiz” dedi. 

“7 bin euro limitli sigorta 23 euroya” 

Türkiye'de tatil yapacak yabancı turistler ve yurt dışında yerleşik vatandaşların sağlık hizmetleri için 2 bin ile 7 bin euro arasında limiti, 13 ile 33 euro arasında maliyeti olan sigorta sistemi geliştirdiklerini belirten Ersoy, bir haftalık konaklamalar için 7 bin euroluk limitin 23 euroluk satın alınabileceğini söyledi.

Bu hizmete internet üzerinden Kültür ve Turizm Bakanlığının sitesinden erişilebileceğini ifade eden Ersoy, "Şimdi bütün tur operatörlerine ve hava yollarına link yapıyoruz, satışa da başladı bu site. Buradan alıp, sadece koronavirüs vakaları için değil, bütün sağlık sorunlarında 7 bin avroya kadarki tedavi masraflarını hangi hastanede olursa olsun sigorta şirketi karşılıyor" dedi.

“V” şeklinde toparlanma

Ersoy, temmuz ve ağustos ayları için otellerdeki doluluk beklentisi hakkında "Türkiye'de geçen sene bugün ileriye dönük yapılan rezervasyonla bu sene bugünü kıyasladığınızda geçen senenin yüzde 50 seviyelerini geçtik. Çok hızlı bir şekilde, 'V' şeklinde toparlama var. 'Şu kadar turist gelsin, şu kadar doluluk sağlansın' gibi bir hedefimiz yok. Hedefimiz, Türkiye'deki otellerin bu sezon için yüzde 50'sini açabilmek. Yani hepsini açmayı beklemek doğru olmaz ama yüzde 50'sini eğer açmayı başarırsak ki bütün çalışmamız, gayretimiz bunun üzerine, o zaman biz bu sene için bu senenin şartlarında iyi bir sonuç almış oluruz" değerlendirmesinde bulundu.

Yüzde 70-75 doluluk oranının yakalanabileceğini düşündüğünü aktaran Bakan Ersoy, ileriye dönük rezervasyonlardan hareketliliğin başladığını anladıklarını dile getirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, "Bizim 2023 hedeflerimizde bir sapma yok. Bir yol kazası dünya genelinde oldu. Biz bir şekilde 2023 hedeflerimizi yakalayacağız. Yani biz bu sistemden ayrışarak çıkacağız. Bir şekilde bu kazayı dünyayla beraber atlatacağız. 2023 için koyduğumuz 75 milyon turist, 65 milyar dolar gelir hedefimiz aynen olduğu yerde duruyor" dedi.


AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU