Bayer “kansere yol açan tarım ilacı” davasında 10,9 milyar dolar ödeyecek

Almanya’nın 157 yıllık ilaç şirketi Bayer, iştiraki Monsanto'nun geliştirdiği Roundup isimli glifosat içeren zirai ilacın kanser oluşumunu tetiklediği gerekçesiyle hakkında açılan 125 bin davanın yaklaşık dörtte üçü ile anlaşma yoluna gitti

Fotoğraf: Reuters

Alman ilaç ve kimya şirketi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesini içeren tarım ilacının kansere yol açtığı gerekçesiyle davacılara 10,9 milyar dolar ödeneceğini duyurdu. 

Bayer'den yapılan açıklamada, Roundup isimli ilaçta bulunan glifosatın kansere yol açtığı iddiasıyla şirket hakkında ABD'de açılan davalardan vazgeçmeleri için davacıların yüzde 75'i ile anlaşıldığı bildirildi. 

10,9 milyar dolarlık ödeme karşılığında yaklaşık 125 bin davanın dörtte üçünün geri çekileceği belirtilen açıklamada, olası davalar için de 1,25 milyar dolar ayrılacağı kaydedildi. 

Bayer, 2018'de ABD'li tarım şirketi Monsanto'yu 63 milyar dolara satın almasının ardından Monsanto'nun geliştirdiği Roundup isimli glifosat içeren zirai ilacın kanser oluşumunu tetikleyen önemli bir unsur olduğunu iddia edenlerin açtığı davalarda milyarlarca dolar para cezası ve tazminat ödemeye mahkum edilmişti. 


AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU