BM’den Yemen uyarısı: Ya yardım edersiniz ya da uçurumdan düşmesini izlersiniz

BM, insani krizin yaşandığı Yemen'de yeni tip koronavirüse yakalananların yüzde 25'nin hayatını kaybettiğini belirti. BM uluslararası toplumu, “Yardım gelmezse Yemen'in uçurumdan düşüşünü izlersiniz” diye uyardı

BM’den Yemen uyarısı / Fotoğraf: unhcr.org

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ni Yemen'deki gelişmeler hakkında bilgilendiren BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock,yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının ülkede çok hızlı yayıldığını ve virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin oranının küresel ortalamadan beş kat daha fazla olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İç savaş nedeniyle sağlık sisteminin çöktüğü ülkede birçok vakanın ve ölümün kayda geçmediğine değinen Lowcock, cenaze işlemleri ücretlerinin ise 7 katına çıktığını aktardı. 

Mayıs ayında her gün ortalama beş sivilin öldüğü ya da yaralandığını ve bunların üçünden birinin çocuk olduğunu kaydeden Lowcock, 4 milyon Yemenliye su ve hijyen sağlayan yardım programlarının fon yetmezliği nedeniyle birkaç hafta içinde kapanacağını ifade etti. 

Çok sayıda kişi açlıktan ölebilir

Yaklaşık 5 milyon çocuğun rutin aşılarının kesintiye uğrayacağını ve yetersiz beslenmeye maruz kalanlara yönelik programların kapanacağını vurgulayan Lowcock, çok sayıda kişinin açlıktan ölebileceği, Kovid-19 veya koleraya yenik düşebileceği ve aşı yapılamayan çocuklarını çeşitli hastalıklar nedeniyle kaybedebileceğine işaret etti. 

Lowcock, ''Önünüzde iki seçenek var, ya Yemen'de insani yardımları destekler ve siyasi çözüm için ortam yaratırsınız ya da Yemen'in uçurumdan düşmesini izlersiniz'' dedi. 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU