Bilim insanları uzaylıları bulmak için devasa bir katalog yayımladı

Dosyalara gözlemlenen evrendeki "her şeyden bir tane" konması hedefleniyor

Anketlere göre Birleşik Krallık'taki çoğu yetişkin galaksimizin adını bilmiyor (Ye Aung Thu /AFP)

Dünya dışı yaşam arayan bilim insanları, uzayda bulunan ve zeki yaşam formlarını tespit edebileceklerini umdukları nesnelerden meydana gelen bir katalog yayımladı.

"Exotica" diye de anılan nesne listesine bilinen evrendeki her türlü nesneden birinin dahil edilmesi hedefleniyor. Böylelikle Dünya dışı zeki yaşama işaret edebilecek türden teknoloji izleri arayan gökbilimcilerin bunları inceleyebilmesi umuluyor.

Listeyi, Stephen Hawking'in de dahil olduğu bilim insanlarının desteklediği ve Dünya dışı yaşamın kanıtını bulmayı uman Rus bir milyarderin fonladığı Breakthrough Listen projesi derledi. Alınan fon, uzaydan gelen radyo sinyallerine yönelik arayışı büyütmede ve bu arayışı ilerletecek yeni teknolojilerin geliştirilmesinde kullanıldı.

Bu çalışmaya rağmen gökbilimciler evrenin başka yerlerinde Dünya dışı yaşama işaret edebilecek, teyitli bir teknolojik imzaya (technosignature) rastlamadı. Bu durum, dışarıda başka uygarlıklar bulunmadığına işaret edebilir ama gökbilimcilerin Dünya dışı yaşama ev sahipliği yapabilecek tüm olası hedeflere bakmadığı anlamına da gelebilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şimdiye kadar astronomlar büyük ölçüde, Dünya'da yaşamın oluşmasını sağlayan koşulların benzerlerini içeren yerlerde, bizimkine benzeyen başka yaşam biçimleri aramaya odaklandı. Ancak araştırmacılar, katalog sayesinde bilim insanlarının Dünya'dan keşfedebileceğimiz teknolojilerin oluşmasını sağlayabilecek farklı türde ortamlar olabileceğini düşünmesini umuyor.

Yeni makalenin başyazarı Dr. Brian Lacki, "Astronomi alanındaki birçok keşif planlı değildi" dedi. "Kimi zaman yeni ve büyük bir keşif, kimse doğru yere bakmadığı için kaçırıldı. Çünkü insanlar orada hiçbir şey bulunamayacağına inanıyordu.

Bu durum, ötegezegenler örneğinde de yaşandı. Gökbilimciler, bizimkinden çok farklı güneş sistemlerine baksaydı, bunlar 1990'lardan önce tespit edebilirdi. Teknolojik imzalar için yanlış yerlere mi bakıyoruz? Exotica kataloğu bu soruyu cevaplamamıza yardım edecek.

Katalogda en tekdüze nesnelerden çok nadir ve şiddetli fenomenlere kadar her şey mevcut. Gökbilimciler bunun Dünya dışı yaşamı destekleyebilecek yaşam alanlarının daha isabetli anlaşılması için kullanılabilmesini ve doğal görünen bu nesnelerin aslında yapay olup olmadığına dair daha fazla veri sunmasını umuyor.

Breakthrough Initiatives'in icra direktörü S. Pete Worden, "Akıllı yaşam arayışı söz konusu olduğunda, açık fikirlilik hayati önem taşır" dedi. "Başka bir uygarlığın ve teknolojisinin alabileceği şekilleri daha iyi anlayana kadar tüm makul hedefleri araştırmalıyız. Onları listelemek bu hedefe doğru ilk adım."

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU