ABD’nin güncellediği yeni rehbere göre koronavirüsle savaşta ihtiyacınız olan 7 nesne

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) kişilerin koronavirüsle mücadelede ihtiyacı olan 7 nesneyi sıraladı

 120 binden fazlası ABD'de olmak üzere, Kovid-19 nedeniyle dünya genelinde 450 binden fazla kişi hayatını kaybetti (AP)

ABD Ulusal Salgın Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) kısa süre önce kalabalık ortamlar ve etkinliklerde Kovid-19'dan nasıl korunulacağı konusundaki yönergesini güncelledi.

ABD genelinde iş yerleri yeniden açılırken ülkedeki birçok bölgede yeni koronavirüs vakalarının sayısı da artıyor. Florida, Arizona, Teksas ve Kaliforniya'da yeni vakalar hızlı bir artış gösterdi.

İş yerlerinin yeniden açılması, bireylerin virüsün yayılmasını önleyecek tedbirler konusunda daha fazla sorumluluk alması gerektiği anlamına da geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CDC, yeni tavsiyeleri arasında herkesin kendisini ve ailesini ölümcül olabilecek koronavirüsten korumak için ihtiyacı olan 7 ürüne yer verdi..

Listenin ilk sırasında maske ve el dezenfektanı yer alıyor.

1) Maske 

CDC, evden çıktığında kişinin mutlaka maske takmasını istiyor. Ancak yönergede özellikle cerrahi maske kullanılması tavsiye edilmiyor. Kalabalık ve fiziksel mesafenin korunmasının zor olduğu bir yerde ağız ve burnun bir kumaşla (ev yapımı maske) örtülmesini öneriyor.

Ancak CDC, 2 yaşından küçük çocuklara, nefes alma zorluğu yaşayanlara ve bilinci yerinde olmayan ya da yardım almadan yüzündeki koruyucuyu çıkaramayacak kişilere maske takılmasını önermiyor.

Özellikle yüksek sesle konuşulan alanlarda maske ya da yüz koruyucunun takılması gerektiğini vurgulayan CDC, maskenin takılma amacının kişiyi, yakınında olma ihtimali bulunan asemptomatik virüs taşıyıcılarından korumak olduğunun altını çiziyor.

2) El dezenfektanı

Sabun ya da suyun olmadığı ortamlarda mutlaka en az yüzde 60 alkol oranına sahip bir el dezenfektanı bulundurulması ve elin kuruyana kadar bu dezenfektanla ovuşturulması tavsiye ediliyor.

3) Sabun

CDC mutlaka çalışanların ya da etkinlik katılımcılarının, bulundukları ortamlarda nesnelere dokunması halinde ellerini sabunla en az 20 saniye yıkamasını istiyor.

4) Hijyenik mendiller

CDC'nin etkinliklere katılan bir kişinin yanında bulundurmasını istediği nesneler arasında, hijyenik mendiller de yer aldı.

Bu mendillerden yüksek alkol içerenleri el hijyenini düzgün sağlamada kullanılabilir.

5) Kağıt havlu

Özellikle ABD'de koronavirüs salgını sonrası tuvalet kağıdı stokları tükenmişti. Bu konudaki sıkıntılar sürerken yönergede etkinliği düzenleyen işletmelere tuvaletlerde mutlaka kağıt havlu bulundurulmaları söylendi.

6) Mendil

Yönergede etkinlik alanında çalışanların ağız ve burunlarını öksürür ve hapşırıken bir kağıt mendille kapatmaları için teşvik edilmesi tavsiye edildi. 

Kullanılmış mendillerin hemen çöpe atılması ve ellerin bu işlem sonrasında sabunla yıknaması gerektiği belirtildi.

7) Pedallı çöp kovası

Virüsün yayılmasını önlemede gerekli olan ancak pek dikkat edilmeyen bir diğer nesneyse pedallı çöp kovaları.

CDC kişilerin ev veya ofislerinde ellerini kullanmasını gerektirmeyen çöp kovaları olması gerektiğini belitiyor. Özellikle çok sayıda kişinin çöpü kullandığı ortak alanlarda tedbirli olunması gerekiyor.

 

Independent Türkçe, BGR

DAHA FAZLA HABER OKU