Dilipak: DSÖ neden Kovid-19 yüzünden dünyayı ayağa kaldırıyor?

"DSÖ niye her yıl 1 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan 10 kadar sağlık sorunu ile ilgili pandemi ilan etmiyor?"

Fotoğraf: AA

Yeni Akit gazetesi yazarlarından Abdurrahman Dilipak, dünyada farklı hastalıklar dolayısıyla milyonlarca kişinin öldüğüne dikkati çekerken Dünya Sağlık Örgütü’ne tepki gösterdi. Akit yazarı, "DSÖ niye her yıl 1 milyondan fazla insanın ölümüne sebeb olan 10 kadar sağlık sorunu ile ilgili pandemi ilan etmiyor, ama  Covid’19 gerekçesi ile bütün dünya ayağa kaldırılıyor” diye yazdı.

Dilipak, bugünkü köşe yazısında sigaranın sebep olduğu hastalıklardan yılda 4 milyon kişi öldüğünü ifade ederken “Sigara modern bir intihar metodu adeta. Bonzai, alkol filan da öyle. İçiciler bu rezillik için inanılmaz paralar ödüyorlar. Bir o kadar da, bunlar için devlet kasasından sağlık gideri ödeniyor” dedi.

“Sahi, DSÖ niye her yıl 1 milyondan fazla insanın ölümüne sebeb olan 10 kadar sağlık sorunu ile ilgili pandemi ilan etmiyor, ama  Covid’19 gerekçesi ile bütün dünya ayağa kaldırılıyor” ifadesini kullanan Dilipak, özetle şunları yazdı:

Afrika’da açlık sebebi ile insanlar, zengin sofralarında israf edilen gıda ile doyurulabilirdi. Ama bu konuda kimsenin kılı kıpırdamıyor. Ama, öte yandan Covid’in tüm dünya ekonomisi silkeleniyor.

Covid’19 global sistemin bir silkeleme hareketidir. İktisad, siyaset ordular, polis, insanlık silkelenecek. Ölen ölür, kalan sağlar onların olacak. 1. Dalga silkeleme yeterli olmazsa, 2’ncisi, 3’üncüsü gelecek. Bu hamle bugün burada durdurulamazsa, uluslararası sistem açısından 2., 3. Dalgalar onlar açısından çok daha kolay olacak.

Şimdilik, bu işler daha hızlı bir şekilde ilerleyemiyorsa, bu güçler kendi aralarında görüş ayrılığına düştüler. Aslında hepsi ortak gaye içindeler. Büyük bir katliama hazırlanıyorlar. Sayısal anlamda tarihin en büyük katliamı olacak bu. Bu katliamı planlayanlar, daha düne kadar bize insan hakları, demokrasi, hukuk devleti, çevre dersi verenler, özgürlükten, barıştan, adaletten söz edenler. 

Kendi aralarındaki sorunun 3 ayağı var. Liderlik, yöntem ve kriz sonrası kurulacak düzen. Bu konuda da hemen anlaşamayacakları görülüyor. Bunun sonunda tarafların işbirliği yaptığı 3. ülkeler üzerinde sıcak bir vekalet savaşı yaşanabilir. Bugün ABD, İngiltere ve Fransa’da yaşanan olaylar, ya da “Ortadoğu” dedikleri bölgede, Libya’da yaşanan vekalet savaşlarının arkasında da bunların karşılıklı meydan okumalarını, mevzi kazanma çabalarını görüyoruz.

Herkesin bir planı var. Allah’ın ise bir hükmü. Galib olacak olan Allah’ın hükmüdür.

 

Akit, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU