Trump'ın tepkisine rağmen eski ABD Başkanı Roosevelt'in heykeli New York'taki parktan kaldırılacak

New York Belediye Başkanı ırkçı bulunan Roosevelt heykelini kaldıracaklarını açıklarken ABD Başkanı Donald Trump bu adıma karşı çıktı

New York'taki Doğa Tarihi Müzesi girişinin yakınında bulunan eski ABD Başkanı Theodore Roosevelt'in heykeli (Reuters)

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio pazar günü Twitter'dan yaptığı açıklamada, eski ABD Başkanı Theodore Roosevelt'in ırkçılık sembolü olarak görülen New York'taki heykelinin kaldırılmasını desteklediğini duyurdu.

Blasia "Amerikan Doğa Tarihi Müzesi, Theodore Roosevelt heykelinin kaldırılmasını istedi çünkü heykel, açıkça siyahi ve yerli insanları değersiz ve zaptedilmiş olarak tasvir ediyor. Bu sorunlu heykeli kaldırmak için doğru zaman ve doğru karar" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Müze yaptığı açıklamada 80 yıllık bronz heykelin kaldırılmasının "ilerlemenin sembolü" olacağını belirtti. Müze çevresindeki parkta sergilenen heykelde, Roosevelt bir atın sırtında tasvir edilirken yanında ayakta Amerikan yerlisi ve siyahi figürler görülüyor.

Müzenin açıklamasında "Heykel  hiyerarşik düzenlemesi nedeniyle uzun süredir tartışmalıydı. Figürlerden biri ata binerken diğerleri yanında.yürüyor. Birçoğumuz heykeldeki Amerikan yerlisi ve Afrikalı figürlerin tasviri ve yerleştirmelerini ırkçı buluyoruz" dedi.

Müze heykelin kaldırılması talebinin 25 Mayıs'ta siyahi Amerikalı George Floyd'un polis tarafından öldürülmesi sonrası yapılan eylemlerin etkisiyle olduğunu da belirtti.

Ülkenimn birçok yerinde eylemciler, Konfederasyon dönemi yetkilileriyle emperyalist kaşiflerin heykellerini ya yıkmış ya da yıkmaya teşebbüs etmişti.

Trump heykelin kaldırılmasına karşı çıktı

ABD Başkanı Donald Trump, Trump ise pazartesi sabahı Twitter'den yaptığı paylaşımla heykelin kaldırılmasına karşı çıktı.

Trump mesajında “Saçma, öyle bir şey yapmayın!” dedi.

Roosevelt, 1901 ile 1909 arasında başkanlık görevini yürütmüştü. 1940 yılında inşa edilen Roosevelt heykeli ay başında boyayla tahrip edilmişti.

 

Independent Türkçe, NBC, Sputnik Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU