Ebola'yı keşfeden ekipte yer alan bilim insanı: Gezginlere yönelik iki haftalık karantina tamamen yararsız

Profesör Peter Piot, ayrıca Birleşik Krallık Başbakanı'nı gelecek yıllardaki lojistiği yönetmesi için kabineye koronavirüs danışmanı atamaya çağırdı

Profesör Piot, BBC'deki Andrew Marr Show'a konuştu (BBC)

Önde gelen bilim insanı Peter Piot, Birleşik Krallık (BK) hükümetinin ülkeye giriş yapan gezginlere yönelik "tamamen yararsız" 14 günlük karantina önlemini eleştirdi ve bakanların bunu mümkün olan en kısa sürede kaldırması gerektiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ebola virüsünü keşfedenlerden biri olan Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu Direktörü Piot, herhangi bir ikinci Kovid-19 dalgasının ülke çapında bir “tsunami” gibi değil, “bir dizi yerel salgın” şeklinde gerçekleşmesini beklediğini de ifade etti.

BBC'deki Andrew Marr Show'da konuşan Profesör Piot, BK'ye gelen bireylerin iki haftalık bir süre boyunca kendilerini tecrit etmelerini gerektiren tedbirin ancak ülkede virüs vakaları görülmeden önce “anlam ifade edebileceğini” söyledi.

8 Haziran'dan itibaren, Britanya'ya gelen yolculardan karantina önlemlerine uyup uymadıklarından emin olmak için sürpriz ziyaretler yapabilecek yetkililere adres vermeleri isteniyor. Kuralları ihlal edenler bin sterline (yaklaşık 8 bin 490 TL) kadar para cezasına çarptırılıyor.

Piot, “ülkeye dönen gezginleri karantinaya almak gibi tamamen yararsız önlemler” alındığını söyledi ve ekledi:

Bunun ülkeye ve ekonomiye verdiği zarar çok büyük olacak. Öyleyse bu kuraldan en kısa sürede vazgeçilmesini umalım ve ne işe yarıyorsa ona odaklanalım.

Piot bu sözleri, bu karantina politikasını terk etmesi için havayolu endüstrisiyle Muhafazakar Parti milletvekillerinden yoğun baskı gören Boris Johnson'ın, insanların BK'ye dönüşlerinde karantinaya girmeksizin iki ülke arasında seyahat edebilmelerini sağlayacak "seyahat koridorları" açılması konusunda bakanlarla görüştüğü bildirilirken sarf etti.

Hükümet bu hafta içinde sosyal mesafe kurallarını gevşetmeye hazırlanırken, bilim insanı “bu iki metre kuralı konusunda katı olmadığını” da sözlerine ekledi.

Piot, sözlerine şöyle devam etti:

Bu aslında yanlış bir güvenlik hissi yarattı; iki metrenin ötesinde risk bir anda yok olmuyor.
İkimiz de maskeliysek virüsü kapmış biriyle bir metre mesafede olmayı, maskesiz iki metre mesafede olmaya tercih ederim.
Yüz maskeleri ve yüz örtülerinin sadece toplu taşımada değil, halka açık diğer yerlerde de zorunlu tutulmasıyla bağdaştırıldığı sürece epey rahatım. Bunu dükkanlar ve birçok kişinin olduğu yerler için de söyleyebilirim.

Profesör Piot ayrıca, başbakanı “birkaç yıl için ülkeyi Kovid-19'dan korumaya yönelik çabalara liderlik etme yetkisiyle” kabineye bir koronavirüs danışmanı atamaya çağırdı. Piot, bu kişiye tüm bakanlıklarla birlikte çalışma ve virüsün yayılmasıyla mücadele için gelecekteki lojistiği organize etme gücünün verilmesi gerektiğini söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU