1,9 milyar euroyu kaybeden Alman şirket: Öyle bir para hiç var olmamış da olabilir

Geçtikleri bir denetim sonucu en az 1,9 milyar euronun kayıp olduğu ortaya çıkan Alman elektronik ödeme sistemi şirketi Wirecard’da sular durulmuyor. Şimdi de böyle bir miktarın hiç var olmadığı ifade ediliyor

Fotoğraf: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Almanya merkezli elektronik ödeme sistemleri şirketi Wirecard AG’nin, 1,9 milyar euroluk parayı kaybetmesinin, hatta CEO Markus Braun’un bu nedenle istifa etmesinin ardından yeni bir açıklama geldi: 
 

1,9 milyar euroluk emanet hesabının hiç var olmadığı ihtimali bulunuyor.


2019 mali yılı ve 2020'nin ilk çeyreğine ilişkin finansallarını geri çektiğini de açıklayan şirket, kreditörlerle görüşmelerin devam ettiğini ve tam kapsamlı bir yeniden yapılandırma planladıklarını duyurdu. 

Açıklamada ayrıca, üçüncü taraflar ile olan faaliyetlerin önceki tanımlarının doğru olmadığı belirtildi.

Almanya Federal Finansal Denetim Otoritesi Yöneticisi Felix Hufeld, 22 Haziran’da katıldığı bir panelde olayı, “Karşı karşıya olduğumuz şey tam bir felaket. Böyle bir şeyin olması utanç verici” diyerek niteledi. 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s de pazartesi günü yaptığı açıklamada Wirecard’ın kredi derecelendirmesini geri çektiklerini çünkü derecelendirmeyi sürdürmek için yeterli bilgi olmadığını söyledi. Moody’s, 19 Haziran’da yaptığı açıklamada Alman şirketin derecelendirmesini altı basamak düşürerek, çöp seviyesinin hemen üstüne çekmişti. 

Ne olmuştu?

Bir dönem Alman finansal teknolojisinin geleceği olarak görülen ödeme yöntemleri şirketi Wirecard’ı denetleyen EY, şirketin 2019 hesaplarında 1,9 milyar eurodan fazla paranın kayıp olduğunu açıklamıştı. Bu nedenle Wirecard’ın geçen yıla ait finansal sonuçlarını onaylamamıştı. 

Bunun üzerine yaklaşık 20 yıldır CEO’luk görevini yürüten Markus Braun, 19 Haziran’da istifasını vermişti. Wirecard AG tarafından yapılan açıklamada, Markus Braun’ın yönetim kurulu üyesi olarak görevinden derhal ayrıldığı ve James Freis’in geçici üst yönetici olarak atandığı belirtilmişti. 
 

Wirecard
Markus Braun, 2002'den bu yana Wirecard CEO'luğunu yürütüyordu/ Fotoğraf: Reuters


1999’dan bu yana faaliyet gösteren Wirecard’ın “Bazı Asyalı bankalar nakit paranın olduğu hesapları bulamadılar” açıklamasının ardından oklar, iki Filipinli bankaya yönelmişti. 

Bloomberg’in konuyla ilgili kaynaklara dayandırdığı haberine göre Wirecard’ın beraber çalıştığı, aralarında Commerzbank ve ABN Amro gibi bankacılık devlerinin de olduğu en az 15 finans kuruluşu, atılacak adımlarla ilgili olarak pazarlık içerisindeler. 

Çarşambadan bu yana yüzde 85 değer kaybeden Wirecard hisseleri, yeni işlem gününe de yüzde 50 hisse değeri kaybı ile başladı. 

 

Independent Türkçe, Bloomberg

DAHA FAZLA HABER OKU