Baro başkanlarının eylemine destek veren HDP’li Oluç: Adında adalet olan parti adalete saldırıyor

Halkların Demokratik Partisi Grup Başkanvekili Oluç, baro başkanlarının Ankara’ya girişlerinin engellenmesine tepki gösterdi

Saruhan Oluç / Fotoğraf: HDP Basın

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Türkiye Büyük Millet Meclis’inde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Baroların seçim sisteminde ve avukatlık kanununda yapılması planlanan değişikliklerin anti demokratik olduğunu belirten Oluç, “Savunma yürüyüşü”nün hazırlıklara karşı tepki olduğunu söyledi.

Baro başkanlarının geçen gafta grubu olan partileri ziyaret ederek görüş ve önerilerde bulunduğunu kaydeden Oluç, “İkinci adım olarak 19 Haziran'da Ankara’ya bir yürüyüş başlattılar. Ve bugün sabah itibariyle Ankara'ya ulaştılar. Kente yürüyerek girmek isteyen 56 baro başkanı Eskişehir yolunda polisin ağır saldırısıyla karşı karşıya kaldı. Engellenen başkanlar oturma eylemine başladılar” dedi.

Avukatların ciddi bir saldırıyla karşı karşıya olduğunu ve Gaziantep Baro Başkanı’nın sivil bir polis tarafından darp edildiğini aktaran Oluç, saldırıların kabul edilemeyeceğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Engellemenin anlamı Türkiye'de hukuk devleti, demokrasi, insan hakları yok demektir”

Baro başkanlarının sadece yürüyerek şehre girmek istediklerini ifade eden Oluç, devamında şunları söyledi:

Bu engellemenin anlamı Türkiye'de hukuk devleti, demokrasi, insan hakları yok demektir. Türkiye'de düşünce ve ifade özgürlüğü yok demektir, toplantı ve gösteri yapmak hakkı kullanılamıyor demektir. Biz HDP olarak bu görüntülerin ortaya çıkmasını asla kabul etmiyoruz. Ve bunu kınıyoruz. Adalet ve İçişleri Bakanlığına çağrıda bulunuyoruz. Baro başkanlarının eylemi, tamamen barışçıl ve anayasal hakları olan demokratik çerçevede olan bir eylemdir.

“İktidar partisi adalete karşı bir parti haline gelmiştir”

Yüz bin avukatın iradesinin engellendiğinin söyleyen HDP’li Oluç, “İktidar bugüne kadar hukuka saldırıyordu. Şimdi hukukçulara saldırmaya başladı. ‘Savunma susmadı susmayacak’ diyen baro başkanları ve avukatların yanında olduğumuz söylemek istiyoruz. Anayasal haklarıdır şu anda engellenen. Adında adalet olan bir parti adalete saldırmaktır. İktidar partisi adalete karşı bir parti haline gelmiştir” diye konuştu.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu'nun baroların taleplerini dile getirmek yerine iktidarın sözcüsü gibi davrandığını kaydeden Oluç, Feyzioğlu'nun bu tutumuyla hukuka büyük bir darbe vurduğunu söyledi.

"TBB Başkanı bundan sonra darbe ile anılacaktır”

İktidarın avukat ve barolardan biat talep ettiğini savunan Oluç, sözlerini şöyle tamamladı:

Bakın bu adalet heykelciğine ne terazi bıraktılar ne kılıç bıraktılar. Hiçbir şey bırakmadılar. İktidar avukatlardan ve barolardan biat talep etmektedir. Savunma hakkını kullanmaları, biat etmesi, hukuk devletinin olmaması anlamına gelmektedir. Avukatlar, görüşlerini Ankara'da hem iktidar hem muhalefete, mecliste ve dışında konuşup anlatsınlar.

Yeni düzenleme sürecinde eleştiri ve önerilerini iktidardan korkmadan rahatlıkla ifade etsinler. Elbette ki baroların kendi iç işleyişlerinin nasıl yapılacağına dair meselenin muhatabı olanlar baro başkanlarıdır ve baro üyeleridir. Bizler onların önerilerini görüşlerini elbette dinleriz. Bu çok açıktır ama TBB başkanını şu anda kendi koltuğunu koruması için iktidarın yanında yer aldığı için baroların taleplerini yerine getirmek yerine iktidar sözcüsü gibi davranması kesinlikle kabul edilebilir bir şey değildir. Türkiye Barolar Birliği Başkanı, bu tutumuyla hukuka, yargıya büyük bir darbe vurmuştur ve bu darbe ile bundan sonra anılacaktır.

 

Independent Türkçe


 

DAHA FAZLA HABER OKU