Eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton, Kim Jong-un'un Trump'a "kahkahalarla güldüğünü" söyledi

Eski ulusal güvenlik danışmanı, ABD başkanının Kuzey Kore'yle yapılan toplantıda sadece tanıtım aradığını ve ABD'nin "hiçbir şey kazanmadığını" söyledi

Donald Trump, 30 Haziran 2019'da Güney Kore'nin Panmunjom şehrinde, iki Kore'yi ayıran askerden arındırılmış bölgede, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'la bir araya geldi (Reuters)

Donald Trump'ın eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton, Kuzey Kore'nin Yüce Lideri Kim Jong-un'un, ABD Başkanı'nın ikilinin arkadaş olduğu kanısına "kahkahalarla güldüğünü" söyledi.

Bolton, salı günü raflardaki yerini alacak The Room Where It Happened (Olayın Gerçekleştiği Oda) adlı yeni kitabını tanıtmak için röportaj verdiği ABC News'a konuk oldu. Röportaj pazar günü yayınlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABC'den Martha Raddatz'ın, Trump'ın "Kim Jong-un'un onu sevdiğine gerçekten inanıp inanmadığını" sorması üzerine Bolton, Başkan'ın ifadeleri için başka bir açıklama bulamadığını söyledi.

 Kuzey Kore liderinin Trump'a yazdığı iddia edilen şahsi mektuplardan bahseden Bolton, "Bence Kim Jong-un buna kahkahalarla gülüyor. Demek istediğim şu: Başkan'ın basına kayıt dışıymış gibi gösterdiği, ama o bunu yaparken ben de odadaydım, bu mektupları, Kuzey Kore İşçi Partisi'nin Propaganda Bürosu'nda görevli biri yazıyor" dedi.

Bolton, "Ve yine de Başkan bu mektuplara derin dostluğun kanıtıymış gibi baktı. Bu kişisel derin bir ilişki olsaydı bile Kim Jong-un'un nükleer silah programından asla vazgeçmeyeceği gerçeğini değiştirmezdi. ABD ulusal güvenlik bakışı açısından da önemli olan tek şey de bu"dedi.

Fakat Bolton, Trump için ulusal güvenlik inceliklerinin, Kim'le görüşmenin yaratacağı politik talih kuşuna kıyasla yalnızca önemsiz meseleler olduğunu söyledi.

Bolton, "Odaklandığı şey şuydu: Bu muazzam fotoğraf fırsatına sahip olmak. İlk defa bir Amerikan başkanı Kuzey Kore lideriyle görüşüyordu" dedi.

Ki Trump büyük ilgi çekti. Bunun stratejik bir hata olduğunu düşündüm. ABD'nin kendisi bundan hiçbir şey kazanmadı. Donald Trump'sa çok şey kazandı. Amerika Birleşik Devletleri bu diktatöre daha fazla meşruiyet kazandırmış ve nükleer silah programlarının tasfiyesi hakkında anlamlı bir tartışma yapmak için hiçbir şey elde edememişti.

Trump birden fazla olayda Kim'le yüz yüze yaptığı görüşmelerin kendisini Nobel Barış Ödülü'nü kazandıracak konuma getirmesi gerektiğini söylese de, Trump'ın kendi partisinden siyasetçiler ve akademisyenler, toplantıların ABD-Kuzey Kore ilişkilerinde kalıcı olumlu bir etki göstermediğini belirtti.

Trump ve Kim, Haziran 2018'de Singapur'da yüz yüze görüştükten sonra Trump daha fazla toplantı ayarlamak istedi ki Bolton, bunun kötü bir fikir ve zaman kaybı olduğunu düşünüyordu:

Başka bir toplantı istedi. Ben de en sonunda dedim ki, 'Sayın Başkan, sizinle toplantı yapmayı hak etmeyen küçük, b*oktan bir ülkenin diktatörü'. Başkanın buna verdiği cevap, 'Biliyor musun, çok fazla düşmanlık besliyorsun. Elbette benim da fazlaca düşmanlığım var. Ama sen çok düşmanlık besliyorsun.' Normalde Başkan'a karşı bu tür bir yaklaşıma başvurmazdım. Daha tarafsız bir dil de kullanmaya çalıştım. Ama bazen hiç dinlemek istemediği zamanlar oluyor.

Pazar günü bir sözcü yaptığı açıklamada, daha önce çeşitli ulusal güvenlik ve diplomasi rollerinde Cumhuriyetçi üç başkana hizmet eden eski ulusal güvenlik danışmanının, 2020 başkanlık seçimlerinde başka bir "muhafazakar Cumhuriyetçi" isme oy vermeyi planladığını söyledi.

Bolton, Nisan 2018'de Trump'ın üçüncü ulusal güvenlik danışmanı olmuştu. Başkanla yaşadığı birçok çatışmanın ardından Eylül 2019'da istifa etti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU