Idai kasırgası Mozambik, Malavi ve Zimbabve’yi darmadağın etti

Malavi’de hayatta kalanlar “okullarda, kiliselerde ve buldukları kamu binalarında kamp kuruyorlar”

Afrika'nın güneyinde yüzlerce kişinin öldüğü Mozambik’te fırtınanın ardından hayatta kalanlar “ölümün her tarafta kol gezdiğini" söyledi.

Komşu ülke Malavi’nin bazı bölgelerindeyse, Birleşmiş Milletler çalışanları tüm yerleşim yerlerinin fırtına ve ardından gelen sellerle yok olduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şu ana kadar 360 kişinin öldüğü ve ölü sayısının artmasının beklendiği afet bölgesi için dünya hükümetleri yardım çalışmalarını artıracaklarını açıkladı. Mozambik’te 202 ölüm vakası kaydedildi, Zimbabwe'de 102, Malavi'de ise 56 kişi hayatını kaybetti.

Hayatta kalanlardan Amos Makunduwa evinden elinde kalan son eşyalar taşırken dehşet dolu anları şöyle anlattı:

 

“Her yerde ölüm var. Cidden kötü kokmaya başladı. Bölgenin tümü büyük bir su kütlesi, dev kayalar ve çamur deryası haline geldi. Burada hiç kimse kalmadı gibi, evler yok oldu.”

 

Malavi'deki bir UNICEF ​​iletişim sorumlusu olan Rebecca Phwitiko, The Independent'e bazı bölgelerde evlerin “tuğla yığını” haline geldiği belirterek, kırsal kasabalarla ilgili olarak da "Bazı yerlerde evlere ait en ufak bir iz bile göremiyorsunuz" dedi.

Malavi'de yaklaşık 76 bin kişi bulundukları yerden tahliye edildi ve UNICEF, en fazla zarar gören ülke olan Mozambik'te yaklaşık 1 milyon çocuğun 4'te birinden fazlasının kasırgadan etkilenenler arasında olduğunu öngörüyor.

3 binden fazla insanın barındığı ve yemek yapmak için sadece 10 pişirme kazanının kullanıldığı bir okulu ziyaret eden Phwitiko bölgeyle ilgili şunları aktardı:

 

“Etkilenen bölgelerde birçok aile kamplarda yaşıyor. Okullarda, kiliselerde ve buldukları kamu binalarında kamp kuruyorlar.”

 

Ancak bazı bölgelerde temiz su kaynağı ve tuvaletlerin olmadığı kaydedildi. Mozambik’in Beira şehrinde çalışan Kızıl Haç sorumlusu Caroline Haga, kasırganın etkilerinin çok yıkıcı olduğunu vurguladı.

Su baskınlarının zatürre dahil solunum yolu hastalıkları ve içme suyuyla bulaşan hastalık riskini beraberinde getirdiği kaydedildi.

Kasırganın neden olduğu tahribatın boyutlarının henüz tam tespit edilemediği bölgenin bazı yerlerinde yağmur hala yağmaya devam ediyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/africa

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU