Tüketici Güven Endeksi’nde toparlanma sürüyor: Otomobil ve konut satın alabileceğini söyleyenler düşük faizli kredilerin etkisiyle arttı

Nisanda son 16 yılın en kötü seviyesine gerileyen tüketici güveni haziranda 62,6'y kadar çıktı

Fotoğraf: Pexels.com/@ekrulila

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, haziranda bir önceki aya göre yüzde 5,2 oranında arttı. 

Buna göre koronavirüs salgınının ekonomiye etkisinin en fazla hissedildiği nisanda 54,9 seviyesine kadar gerileyen, mayısta bir miktar toparlanma ile 59,5’e çıkan endeks haziranda 62, 6 oldu. 

Gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi mayıs ayında 79,2 iken, haziranda yüzde 0,8 oranında artarak 79,9 oldu.

Aynı döneme ilişkin genel ekonomik durum beklentisi ise bir önceki aya göre yüzde 4,5 artarak 85,5 seviyesine çıktı. 

Gelecek 12 aylık döneme ilişkin tasarruf etme ihtimali mayıstaki 21,7’lik seviyesinden yüzde 6,5 yükseldi ve 23,1 oldu. 

İnsanların gelecekle ilgili beklentilerinde bir miktar iyileşme de otomobil ve konut satışlarında oldu. Koronavirüsün ekonomiye etkilerini azaltmak için düşük faizli kredi kampanyasının başlatılmasının ardından gelecek 12 aylık dönemde konut ya da otomobil satın alabileceğini söyleyenlerin sayısı arttı. 

Buna göre nisanda 7,3, mayısta 9,1 olan otomobil satın alma ihtimali endeksi, haziranda 11,3 ölçüldü. 

Benzer şekilde gelecek 12 aylık dönemde konut satın alma veya inşa ettirme ihtimali olduğunu söyleyenler bir önceki 5,9 seviyesinde 8,8’e çıktı. 

Tüketici güven endeksinin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu,100'den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU