Sibirya'da sıcaklıklar 37 dereceyi görerek rekor kırdı

Kaydedilen rekor sıcaklık sosyal medyada iklim aktivisti Greta Thunberg dahil pek çok kişi tarafından paylaşıldı

Uzmanlar verilerin doğrulanması gerektiğine dikkat çekiyor (Unsplash)

Kuzey Kutup Bölgesi haftalardır sıcak hava dalgasıyla kavruluyor. Cumartesi Rusya’nın en kuzeyde bulunan bölgelerinden biri olan Sibirya’daki bir kasabada sıcaklığın 37 dereceye kadar ulaşmasıyla da sıcaklıklar rekor seviyeye ulaşmış oldu.

Her ne kadar verilerin doğrulanmasına ihtiyaç duyulsa da, CBS’nin meteoroloji uzmanı Jeff Berardelli Twitter’da yaptığı paylaşımda, bunun muhtemelen Kuzey Kutup Dairesi’nin kuzeyinde kaydedilen en yüksek sıcaklık olduğunu söyledi. 

 

 

Rekor sıcaklık düzeyinin kaydedilmesinin ardından, veriler meteorologlar ve İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg tarafından da paylaşıldı ve sosyal medyada viral hale geldi.

 

 

Rusya’da 2019’da rekor sıcaklıklar kaydedilmiş olmasına rağmen bu yılın, geçen yılın ötesine geçebileceği tahmin ediliyor. 

Geçen ay, Sibirya’da sıcaklıkların yılın bu zamanına nazaran yaklaşık 4 derece daha fazla olduğu belirtilmişti. 

Yaklaşık bin kişilik nüfusu olan Verkhoyansk, dünyadaki en büyük sıcaklık aralıklarının bulunabileceği yerlerden biri olma özelliği taşıyor.

 

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Her ne kadar bölgede sıcaklık Cumartesi akşamı 26 dereceye kadar gerilese de, burada sıcaklıkların genel olarak 0’ın altında seyrettiği ifade edildi. Kaydedilen en düşük sıcaklıksa -67 derece. 

Öte yandan geçen aysa deniz buzu düzeyinin mayısta kaydedilen en düşük seviyeye ulaştığı ifade edilmişti.

Geçen yıl da dünyanın pek çok farklı yerlerinde rekor düzeyde sıcaklıklar kaydedilmiş ve iklim aktivistleri acil harekete geçilmesi konusunda çağrıda bulunmuştu.

 

CBS, Gizmodo

DAHA FAZLA HABER OKU