AVM’lerde kiralara yüzde 50 indirim gelebilir

Koronavirüs nedeniyle satışları düşen mağazalara, alışveriş merkezlerinin destek olması gündemde. Pek çok AVM, ekim ayına kadar mağazalardan kiranın yarısını almayacak

AVM'lerdeki çocuk oyun alanlarından yıl sonuna kadar para alınmaması talep ediliyor / Fotoğraf: AA

11 Mayıs'ta kısmen, 1 Haziran'da ise tamamen açılan alışveriş merkezleri (AVM), mağazalara yardım elini uzatacak.

Mart, nisan ve mayıs aylarında kira almayan AVM'ler, Alışveriş Merkezleri Yatırımcıları Derneği'nin kiralarda indirime gidilmesiyle ilgili tavsiye kararı sonrası, haziran-temmuz ve ağustos ayları için de sabit kiralarda yüzde 60'a varan indirime gitti.

Sabah gazetesinden Pınar Çelik’in haberine göre, ciro üzerinden kira alanlar ise bu uygulamada bir değişiklik yapmadı.

Mart ayı kira bedelinin yüzde 50'si ile nisan ve mayıs aylarının kira bedellerinin tamamını almayan Carousel, kira bedellerinde haziranda yüzde 60, temmuzda 50, ağustosta 40 ve eylülde ise 30 oranında indirim uygulayacak.

Carousel İcra Kurulu Üyesi Orhan Demir, "Haziran ayı için belirtmiş olduğumuz yüzde 60'lık indirim oranı, işletme giderinin de alınmamasıyla birlikte yüzde 70'lerin üzerine çıkıyor" şeklinde konuştu.

Nisan ve mayıs aylarında kira almayan Trump AVM, haziran, temmuz ve ağustosta sabit kiralarda yüzde 50 indirim uygulayacak.

Mayıs ayında kira almayan İstinye Park ise, haziranda, martta alınan kısma istinaden yaklaşık yüzde 66 indirim yapacak.

15 Mart tarihinden itibaren, mayıs dahil kira almayan Capitol AVM, haziranda da kira almazken, temmuz-ağustos-eylül ve ekim aylarında kiraların sadece yarısı talep edilecek.

Zorlu AVM ise haziranda kiranın yüzde 20'sini talep edecek.

AVM'lere çocuk alanları önerisi

AVM'lerin mağaza kiralarında belli süreliğine indirime gitmesinin ardınan Tüm Eğlence Park Etkinlik ve Atraksiyon Derneği (TEPEA) Başkanı Mustafa Mertcan'dan açıklama geldi. 

Mertcan, "En değerli paydaşımız AVM’ler yıl sonuna kadar çocuk oyun alanları işletmecilerinden kira almamalı.

Bununla birlikte eski normale geçeceğimiz süre boyunca bu alanların çalışma saatleri 13:00-22:00 olarak düzenlenmeli" ifadelerini kullanarak, çocuk alanlarının kepenk indirmemesi için çağrıda bulundu.



Independent Türkçe, Sabah gazetesi

DAHA FAZLA HABER OKU