Kızılay Başkanı Kınık: Salgında ikinci dalga olursa 5 bin ünite plazma hazır

Kınık, testleri olumlu sonuçlanırsa 6 bin 400 kişiden daha immün plazma alınacağını ifade etti

Fotoğraf: AA

Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, yeni tip koronavirüse karşı kullanılan immün plazma tedavisiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Hürriyet’e konuşan Kınık, 15 Mart’tan bu yana Türkiye genelinde 236 hastaneye 5 bin ünite plazma dağıttıklarını belirterek, şu anda bağış için bin 157 kişiye de randevu verildiğini kaydetti.

6 bin 400 kişinin hala test aşamasında olduğunu ve testleri olumlu sonuçlanırsa bu kişilerden de immün plazma alınacağını belirten Kınık şunları kaydetti:

Şu anda elimizde dondurulmuş 5 bin ünite civarında immün plazma bulunuyor. Bu plazmaları eksi 25 derecede saklıyoruz. Üç yıllık ömrü olan bu plazmaları ihtiyaç halinde hastanelere iletiyoruz. Bu plazmalar olası bir yeni dalgada veya yükselişte kullanılacak. İletişime geçtiğimiz vatandaşların yüzde 95’i plazma bağışçısı olmayı kabul etti. Ancak elimizdeki stoğa rağmen insanları plazma bağışçısı olmaya davet ediyoruz.

“Plazmalar saflaştırılarak doz haline getiriliyor”

Hastalığı yenenlerden alınan plazmalarda antikor olduğunun bilindiğini ancak bir ünite plazmada ne kadar antikor olduğunun bilinmediğini ifade eden Kınık, “Sağlık Bakanlığı bizim verdiğimiz plazmaları saflaştırarak doz haline getirmeye çalışıyor. Buna ‘pasif aşı’ deniliyor.  Bu projenin amacı plazmanın dozunu belirleyerek ihtiyaç halinde hastanelere dozlar halinde iletmek. Böylece bir doktor hastaya kaç doz antikor verdiğini öğrenecek. Türk Kızılayı olarak bu proje için plazma temin ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Koronavirüs salgınına yakalanıp iyileşen hastaların kanından toplanan ‘plazma’ adı verilen sıvı, yoğun bakımdaki Kovid-19 hastalarının tedavisinde kullanılıyor. Bu uygulamaya ‘immün plazma’ tedavisi deniliyor.

 

Independent Türkçe, Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU