Faizle savaşmak için faizsiz bankalara yönelen Diyanet’in faiz gelirleri son 2 yılda arttı

Sayıştay raporuna göre, çalışanlarının maaşlarını faizsiz kurumlara yatırmaya karar veren Diyanet’in en önemli gelirlerinden birisi faiz

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta 12. Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Konferansı’nda yaptığı konuşmada kar-zarar ortaklığına göre çalışan İslami finans kurumlarının, faize bulaşmak istemeyen yüz milyonlarca insanın önemli bir ihtiyacını giderdiğini vurgusu ve “İslam iktisadı krizden çıkışın anahtarıdır” sözleri sonrası ilk harekete geçen Diyanet İşleri Başkanlığı oldu.

“Diğer kurumlara örnek olabilir”

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada personel maaşlarının faizsiz finans kurumları aracılığıyla ödenmesine yönelik çalışmanın tamamlandığı belirtildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Bilgin AA’ya bu çalışmadaki amaçlarının “Faizle mücadele kapsamında faizsiz sistemi desteklemek” olduğunu, çalışmanın diğer kurumlara da örnek olabileceğini" söyledi..

Diyanet son 2 yılda 4 milyon liradan fazla faiz geliri elde etti

Faizle mücadeleye başlayan Diyanet’in önemli gelir kaynaklarından birinin ise faiz olduğu Sayıştay raporlarına yansımıştı.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın mali yönden denetlendiği 2019 raporunda yer verilen “Döner Sermaye İşletmesi Gelir Tablosu”nda kurumun 2017 ve 2018’de toplam 4 milyon 279 bin 59 lira faiz geliri elde ettiği belirtildi.

Sayıştay'ın 2016 raporunda Diyanet'in faiz geliri: 255 bin lira

Sayıştay’ın 2018’de tamamladığı diğer bir raporda ise Diyanet’in 256 bin 806 lira faiz geliri elde ettiği belirtildi. 2016 raporunda ise faiz gelirinin 255 bin 881 lira olarak görünüyor.

Faize savaş açan ve faizsiz bankalarla çalışmaya son veren Diyanet’in faizden 5 milyon liraya yakın gelir elde ettiği ancak son 2 yılda faiz gelirlerinin önemli ölçüde arttığı anlaşılıyor. 

 
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU