Çavuşoğlu: Görevden alınan HDP’li belediye başkanlarının terörü desteklediğine dair ciddi kanıtlarımız var

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Irak bölgesinin terör örgütlerinin işine yaradığını belirterek, kardeş ülke Irak ile ilişkilerini geliştirmek için her zaman çaba sarf ettiklerini söyledi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'da düzenlenen "Yeniden Keşfet" tanıtım etkinliğine katıldı / Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelesindeki normalleşme sürecinde sunduğu güvenli turizm hizmetlerinin anlatıldığı Antalya'da düzenlenen "Yeniden Keşfet" tanıtım etkinliğine katıldı.

Etkinlikte gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, “Dünya Sağlık Örgütünün değerlendirmelerine bakacak olursanız; sağlık sistemimiz dünyanın en iyi sistemlerinden bir tanesi. Şu anda sağlık turizmi konusunda Türkiye dünyada üçüncü sırada bulunuyor" dedi.

Çavuşoğlu, uçuşları başlattıkları zaman birçok ülkenin Türkiye’yi güvenli kabul ettiğini ve uçuşlarını başlattığını söyledi.

“Bu politikacılar terör örgütünün destekliyor”

Türkiye’ye turist gönderen ülkelerle irtibatta olduklarını belirten Çavuşoğlu, bazı ülkelerin Türkiye’yi riskli gruba almasını şaşkınlıkla izlediklerini belirtti.

Görevden alınan HDP’li belediye başkanlarıyla ilgili ellerinde ciddi kanıtlar olduğunu aktaran Çavuşoğlu, "Görevden alınan belediye başkanlarının terörü desteklediği yönünde ciddi kanıtlarımız var. Bu politikacılar PKK'yı destekliyor ve terör örgütü olmadığını iddia ediyorlar. Politik karar ve konuları diğerlerinden ayırmak lazım” diye konuştu.

“Irak’ın toprak bütünlüğünü savunuyoruz”

"Irak bölgesindeki karışıklık terör örgütlerinin işine yaradı. Yeni hükümete destek veriyoruz. Gerekli görüşmelerimizi yaptık" diyen Çavuşoğlu, devamında şunları söyledi:

Kardeş ülke Irak'la ilişkilerimizi her zaman her alanda geliştirmek için çaba sarf ediyoruz. Son 5-6 yıldır Irak başka sorunlarla karşılaştı. IŞİD mücadelede kardeş ülke Irak'a destek verdik. Biz istikrarlı bir Irak istiyoruz. Irak'ın toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Biz Irak'ın yeniden inşası için 5 milyar dolar kredi imkanında bulunduk. Irak'ın su yönetiminde bir eksiklik gördük. Su fazla da olsa az da olsa Türkiye suçlanıyor.

“Darbecinin herhangi bir ülkenin yönetiminde yeri olmaması lazım”

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun açıklamalarında öne çıkan konu başlıkları şöyle:

Libya’da geldiğimiz noktada meşru hükümetin sahada güçlendiğini görüyoruz. Bir tarafta meşru yönetim, bir tarafta darbeci, korsan bir kişi. Bu darbeci kişi birçok ülkenin çağrısını dinlemedi. Şimdi kaybediyor, kaybedecek. Kazanması mümkün değildir. Böyle bir darbecinin herhangi bir ülkenin yönetiminde de yeri olmaması gerekiyor. Tek ve en iyi çözüm Libya için siyasi çözümdür.

“Küresel sistem yetersiz”

Dünya eskisi gibi olmayacak. Dünyadaki değişim trendlerini biz Kovid-19 öncesinde de görüşüyorduk. Bütüncül bir yaklaşımla Asya'daki konumumuzu güçlendirmek istedik. Bu parçası olduğumuz Avrupa'ya sırtımızı döndüğümüz anlamına gelmez. Diğer kurumlar ve diğer bakanlıklarla da çalışıyoruz. Kovid sonrası küresel sistemle ilgili çalışmalar yapıyoruz. Çünkü küresel sistemin yetersiz olduğunu görüyoruz.

“Dünyada kaç tane AB ülkesi virüse karşı Türkiye’den daha iyi bir performans gösterdi”

Almanya'yla Türkiye arasındaki ilişkiler sadece turizmle ilgili tabii ki değil. Birtakım kriterler belirlenmesi gerekiyor. Bu tür kriterleri turizm sektörü ve sağlık sektöründeki uzmanlar belirleyecek. Dünya'da kaç tane AB ülkesi Covid-19'a karşı Türkiye'den daha iyi bir performans gösterdi.

“Kovid-19 ile mücadele ederken gücümüzü dünyaya gösterdik”

Türkiye'ye gelen bütün turistlerin tatillerini güvenli bir şekilde geçirmelerini istiyoruz. Konuklarımız Türkiye'den ayrılmadan önce test yaptırmak istiyorsa biz buna hazırız. Bizim alt yapımız buna uygun. Türkiye'den ayrılacağı zaman test yaptırmak isterse konuğumuz, yapacağız.

"Kovid-19 salgını sürecinde, Türkiye 120'den fazla ülkeye tıbbi ekipman sağladı. Biz bir yandan Kovid-19 ile mücadele ederken gücümüzü de dünyaya gösterdik.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU