Psikolojik destekten mahrum Ezidiler, intihara yöneliyor

Koronavirüs günlerinde ev içi şiddeti artarken, kadınlarda intihar vakaları da yükseldi. Ezidi gazeteci Navin Simuqi, “Aileler kızlar ve kadınların intihar ettiğini bilmesini istemiyor. Gizlenen vakalar var” dedi

Şengalli kadınların mezar ziyareti / Fotoğraf: İbrahim Ezidi

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), 3 Haziran’da, Irak’ta Kovid-19’un görülmesinden sonra, kadın ve çocuklara şiddet oranında artış olduğunu açıkladı.

Açıklamada, nisan-mayıs ayları içinde yaşanan vakaların yüzde 94’ünün aile içi şiddet sebepli olduğu bilgisi paylaşıldı.

Kadınların yüzde 40’ı doğrudan şiddete maruz kaldıkları için kendilerine yardım edilmesini talep ederken, 123 kadının da toplumsal sorunlar nedeniyle intihar ettiği belirtildi.

3 Ağustos 2014'te IŞİD tarafından ele geçirilen Şengal’de, kadın ve çocuk başta olmak üzere 6 bin 417 Ezidi, örgüt mensupları tarafından kaçırıldı.

IŞİD’den kurtarılan Şengallilerin bir bölümü Avrupa’nın farklı ülkelerine göç ederken, büyük bir bölümü de Duhok’taki farklı göçmen kamplarında yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.

Söz konusu kadınların çoğu, örgüt mensuplarının onlara zorla giydirdiği siyah çarşafları yakarken, geçtiğimiz haftalarda Ezidi kadınların bir kısmı da yaşadığı felaketin “yasını” tutarak giydiği siyah kıyafetlerini çıkarttı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak koronavirüs günlerinde ev içi şiddeti artttı ve kadınlarda intihar vakalarında yükseliş görüldü. 

Resmi olmayan sonuçlara göre, geçen yıl aralarında erkeklerin de bulunduğu 20 kişi intihar etti. 

Yapılan son araştırmalarda da Şengal’de kadınlarda intihar vakaları arttı.

Kovid-19 ile birlikte ülke genelinde uygulanan sokağa çıkma yasağı, kamplarda da uygulanmaya başlamasının ardından psikolojik tedavileri süren kadınlar ve işsizlikle boğuşan erkekler de zor durumda kaldı.

19 Mayıs’ta Selwa Sılo Miço adlı 24 yaşındaki Ezidi kadın, Şengal’in Sınune nahiyesinde intihar etti.

Geride küçük çocuğunu bırakan Selwa’nın ailesi, kızlarının evliliğinde mutsuz olduğunu ve sürekli eşiyle sorun yaşadığına dikkat çekti.
 

bbc.jpg
Fotoğraf: BBC​​​​​​​


20 Mayıs’ta Şengal merkezde, Hazim Yusuf intihar ederek, geride 3’ü erkek 7 çocuk geride bıraktı.

Duhok’taki Hanke Kampı’nda da ocak ve şubat ayında 2 kişi intihar etti. 

Bu yılın başından beri ise resmi olarak bilinen biri erkek 6 kişi yaşamına son verdi.

18 yaşındaki Beyan Mirza Haci adlı Ezidi kız da 7 Haziran sabahı, Şengal’in Gıruzer nahiyesine bağlı Werdiye köyündeki evinin tavanına kendini asarak hayatını sonlandırdı. 

Beyan'ın intiharı geçen ayın sonundan itibaren Şengal’de görülen 3’üncü vaka oldu.

Lise 2 öğrencisi olan Beyan, Kovid-19 nedeniyle sokağa çıkma yasaklarının uygulanmasıyla eve kapandı.

Beyan’ın yakınları, yaşamı ve okumayı seven genç bir kızın intihar ettiğini kabul etmek istemiyor.

Ezidi Kadınlarını Savunma Hakları Sorumlusu Veride Sedu, kadın intiharlarının sadece Şengal ve bölgelerinde değil tüm bölgelerde görüldüğünü söyledi.

Sedu, Ezidi kadınlarının içinde bulunduğu şartların farklı olduğunu kaydetti.


"Gerçek vakalar saklanıyor"

Independent Türkçe’ye konuşan Ezidi gazeteci Navin Simuqi, intiharların büyük bölümünün aileler tarafından gizlendiğini belirtti.

Kamplarda şartların kötü olduğuna işaret eden Navin Simuqi, “Ezidi kadınlar çok zor durumda, özellikle Kovid-19’un ortaya çıkmasıyla kamptan çıkmalarına izin verilmedi. Bunların çoğunun ailesinden şehitler verdi. IŞİD’den kurtarıldıktan sonra yalnız. Çocuklarını sevdiklerini kaybeden ve psikolojik sorunlar yaşayan bu kadınlar, pandemiyle birlikte çadırlara kapatılması daha kötü duruma getirdi. İntihar eden kadınlardan biri psikolojik sorun yaşıyordu; ancak gezebiliyor, psikolojik destek alabiliyordu” dedi.
 


80 Şengalli aile kamptan çıkmak için işlemlerini başlattı

STK’ların bölgeden çekildiğine işaret eden Simuqi, “Geçim sıkıntısı, işsizlik derken psikolojik destek verilmesinden de mahrum olan bu insanlar umutsuzluğa düşüyor. Yaşama geleceğe yönelik tüm hayal ve amaçlarından vazgeçiyor” diye konuştu.
 

Navin Simuqi.jpg
Navin Simuqi / Fotoğraf: Independent Türkçe


Şengallilerin, uluslararası STK’ların tekrar görev yapmasını beklediğine dikkat çeken Simuqi, sözlerini şöyle sürdürdü:

Kampta kalanların çoğu inşaat işinde çalışıyordu koronadan sonra işsiz kaldılar. Dün kampta kalan 80 aile işlemlerini tamamlayarak Şengal’e gitmek istediklerini belirtiler. Hem işsiz, hem psikolojik sorunlar ve hem de Kovid-19 nedeniyle kamptan çıkamamaları onları psikolojik olarak çok yıprattı ve dayanamadıklarını belirttiler. 


"Cebinde 5 bin dinar olmadığı için ilaçlarını almaya gidemeyen kadınlar var"       

Şariye bölgesinde STK’ların bulunduğunu, ancak diğer bölgelerden çekilmiş durumda olduklarını söyleyen Simuqi, “Cebinde 5 bin dinar yol parası olmadığı için ilaçlarını almaya gidemediğini söyleyen kadınlar var. Çünkü tedavi gören kadınlar aylık ilaçlarını STK’lar karşılıyordu” ifadelerini kullandı.

Virüs ile birlikte kampta aile içi şiddetin de artığını belirten Navin Simuqi, “Erkekler çadırlardan çıkamıyor, sürekli birlikteler ve erkeklerin kadınlara ve çocuklara daha fazla şiddet göstermesine de neden oluyor. Genel anlamda durum çok çok kötü” diye konuştu.


Bilinen 6 ihtihar vakası var; intiharların bir kısmı gizleniyor

Kovid-19 ile birlikte kamplarda yaşayan biri erkek, 6 kişinin intihar ettiğini belirten Navin Simuqi, “İntiharların bir kısmı gizleniyor. Aileler kızları ve kadınların intihar ettiğini bilmelerini istemiyor. Bu 6 vaka bilenen vakalar bir de gizlenen vakalar var” ifadelerini kullandı.

Simuqi, sözlerine şunları ekledi:

İntihar eden erkeklerden birinin babası IŞİD tarafından katledildi, annesi ve kız kardeşlerine o bakıyordu. Geride bıraktığı mektubunda da işsizlik ve geçim sıkıntısından dolayı intihar etmekten başka çaresinin olmadığını yazmış. Kadın ve kızlardaki intihar vakalarının bir bölümü saklandığı gibi nedenleri de saklanıyor. Ancak öncelikli nedenler toplumsal baskı, yaşadıkları psikolojik sorunların sürmesi ve şiddet diyebiliriz.


Duhok’taki Şariye Kampı’nda ufak bir konfeksiyon dükkanı olan Besina Meşu, “Korona ile birlikte yaşanan sokağa çıkma yasağıyla insanlar daha çok rahatsızlandı. Bu sürede ben de dükkanımı kapatmak zorunda kaldım. Daha çok zor durumda kaldım. Ama her kadın ve kız yokluğa ve sorunlarla güçlü bir şekilde baş edemeyebilir. En son çare de intihara yöneliyorlar. Fakat bu da çözüm değil” dedi.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU