Gazzeli balıkçıyı öldüren İsrailli askere 45 gün kamu hizmeti cezası

İsrailli insan hakları kuruluşu B’Tselem “Bu ceza, İsrail askeri yasa sisteminin kurbanları değil de failleri korumak için tasarlandığının son örneğidir” açıklaması yaptı

2018'de İsrail'le sınır kıyı şeridinde vurulan Attar'ın cenazesi kalabalık bir grup tarafından omuzlarda taşınmıştı (Reuters)

Gazze kıyılarında Filistinli bir balıkçıyı ateş açarak öldüren İsrailli asker, İsrail ordusunun yürüttüğü soruşturmanın ardından 45 günlük kamu hizmeti cezası aldı.

Associated Press’in (AP) haberine göre ordu yetkilileri, 14 Kasım 2018’de kuzey sahillerine yakın bir bölgede İsrailli askerin “yetki dışı ateş açarak” 23 yaşındaki Nevef Attar’ı vurarak öldürdüğünü kaydetti.

Olayın o dönem İsrail’le Filistinli gruplar arasındaki çatışmaları sona erdirmek adına kararlaştırılan ateşkesten sadece birkaç saat sonra yaşandığı belirtildi.

Askerin hakkındaki suçlamaları kabul ederek ceza indirimi talebinde bulunduğu da bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrailli insan hakları kuruluşu B’Tselem konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Milyonlarca insana onlarca yıldır askeri işgal uygulamak, bu işi sürdüren askerlerin aşırı şiddete başvurmasını ve yaptıklarının cezasız kalmasını beraberinde getiriyor… Bir insanı öldürmeye 45 gün kamu hizmeti cezası vermek, askeri yasa sisteminin kurbanları değil de failleri korumak için tasarlandığının son örneğidir” ifadelerini kullandı.

AP’nin geçen yıl yürüttüğü bir araştırma, İsrail ordusunun, işgal altındaki Batı Şeria’yla Gazze’de 2018’de gerçekleştirilen ve cezai suç kapsamına girmesi olası 24 silahlı saldırıyı soruşturduğunu ancak vakaların hiçbirinde ne suçlama yöneltildiğini ne de birilerinin suçlu bulunduğunu, çoğu olaydaysa ordunun önemli tanıkları dinlemediğini ya da sahadan kanıt toplamadığını ortaya koymuştu.

Hamas’ın iktidara geldiği 2007’den bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik İsrail ablukası sürerken, insan hakları grupları İsrail’i aşırı güç kullanmak ve sivillerin öldürülmesine dair yeterli soruşturma yürütmemekle suçluyor. İsrail yönetimiyse “sivil kaybı önlemek için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını” iddia ediyor.

 

Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU