Türkiye’nin ilk başörtülü ağır ceza mahkemesi başkanı

2013 yılında mezun olan Sümeyye Kocaman, Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi başkanı oldu

Fotoğraf: AA

Hakimler ve Savcılar Kurulu 1. Dairesi, 2020 adli ve idari yargı ana kararnamesiyle birlikte Türkiye'nin ilk başörtülü ağır ceza mahkemesi başkanı ve başsavcısı atandı.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) 1. Dairesi, önceki gün adli ve idari yargı ana kararname çalışmalarını tamamladı. Söz konusu kararnameyle adli yargıda 4 bin 163, idari yargıda 465 hakim ve savcı ile 18 ilin başsavcısının görev yeri değişti.

Kararname ile ayrıca ilk kez başörtülü bir hakim, ağır ceza mahkemesi başkanı yapıldı.

Adalet Bakanlığı’nın paylaştığı bilgiye göre Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevine atanan Sümeyye Kocaman’ın özgeçmişi şöyle:

1992 Sivas doğumlu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 2013 yılında mezun oldu. 2014 yılında İstanbul’a adli yargı hâkim adayı olarak atandıktan sonra 2016 yılında Ordu’ya tayini çıktı. Ordu Ağır Ceza Mahkemesinde hâkim olarak görev yaparken, HSK’nın son kararnamesi ile Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına atandı. Sümeyye Kocaman bekârdır.

Türkiye’nin ilk başörtülü başsavcısı olan Tuba Ersöz’ün özgeçmişi de şöyle:

1989 Elazığ doğumlu. İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 2014 yılında mezun oldu. 2015 yılında Bakırköy’e, 2016 yılında da Elazığ’a adli yargı hâkim adayı olarak atandıktan sonra aynı yıl Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesine cumhuriyet savcısı oldu. 2018 yılında Nazilli’ye cumhuriyet savcısı olarak atandı. Nazilli Ağır Ceza’da görev yaparken, HSK’nın son kararnamesi ile Beyşehir Cumhuriyet Başsavcısı oldu. Tuba Ersöz bekârdır.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU