SpaceX’ten çağrı: Yeni nesil internet hizmeti Starlink’i deneyecek katılımcılar aranıyor

Uydular öncelikle Seattle ve Londra gibi "yüksek enlemlerdeki" coğrafi alanlara hizmet verecek

Starlink projesiyle hedeflenen uyduların çizimi (SpaceX)

SpaceX, düşük yörüngedeki internet hizmeti Starlink'in beta testleri için katılımcılar aradığını ilan etti.

Tesla CEO'su Elon Musk'ın sahibi olduğu şirket 2015'te kurulmuş, ilk prototip uydularsa 2018'de fırlatılmıştı.

O zamandan beri şirket, Florida'daki NASA Kennedy Uzay Merkezi'nden bir dizi yeni uydu yolladı.

Şu anda yörüngede 540 Starlink uydusu bulunuyor. Bunlar nihayetinde, internet bağlantısını gezegene geri yayacak 12 bin uyduluk güçlü bir takımın parçalarını oluşturacak.

Şuan Starlink websitesini ziyaret eden kullanıcılar, e-posta ve posta kodlarını girmeye, "Starlink'ten haberler ve hizmetin bölgenizdeki kullanılabilirliğine dair güncellemeler almaya" davet ediliyor.

Bilgileri giren kullanıcılara, şu ifadeleri içeren bir e-posta geliyor:

Starlink, erişimin yetersiz ve pahalı olduğu ya da hiç bulunmadığı konumlara yüksek hızlı geniş bant internet sağlamak için tasarlanmıştır. Yüksek enlemlerden başlayarak bu yaz itibarıyla kapalı beta testlerinin ve sonrasında açık beta testlerinin başlaması bekleniyor.

Bize posta kodunuzu verdiyseniz, bölgenizde beta testi fırsatları olduğunda e-postayla bilgilendirileceksiniz. Bu esnada genel hizmet erişimine ve gelecek Starlink fırlatmalarına dair sizinle güncel bilgiler paylaşmayı sürdüreceğiz.

Beta testi için kabul edilen kişilere en iyi uydu sinyalini gösterecek, düz uydu antenine benzeyen bir kullanıcı terminali gönderilecek.

Elon Musk daha önce bu cihazı "çubuğa takılmış UFO" şeklinde nitelendirmişti.

SpaceX yönetim kuruulu direktörü Steve Jurvetson, yakın zamanda Twitter'da 5 Starlink ağı tespit eden bir iPhone görseli paylaşmış ve "akla gelebilecek en basit kullanıma hazır deneyim" ifadesini kullanmıştı.

Her ağ, hangisinin önce bağlanacağını görmek için eş zamanlı takılan farklı bir terminale işaret ediyor. 4 terminalin daha "hala önyükleme ve uydu kazanım modunda" olduğunu ifade eden

Jurvetson, terminallerin görüntülerini veya "yürüttüğü çoklu hız testlerinin" sonuçlarını paylaşmayacağını belirtmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Starlink'in bu yıl sonunda Amerika ve Kanada'da ticari faaliyetlerine başlaması ve 2021'de genişleyerek gezegenin geri kalanına hizmet sunması bekleniyor.

Kapsama alanı ekvatora yaklaşmadan önce, uydular sadece Seattle ve Londra gibi "yüksek enlemlerdeki" bölgelere hizmet verecek.

Görünüşe göre SpaceX', 25 ile 35 milisaniye arasında değişen gecikme süresiyle 1Gbps'ye varan indirme hızı sunacak. Hizmetin maliyetinin ne kadar olacağı henüz bilinmiyor.

Bununla birlikte bazı astronomlar, Starlink uydularının optik teleskopları ve radyo teleskoplarını olumsuz etkileyebileceğini iddia ederken, diğerleri de Dünya'nın çekimindeki göktaşlarının görülmesini engelleme potansiyeline sahip olduğunu öne sürüyor. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU