ABD’de protestolara karşı çıkan adam, kendisine saldıranlara ateş açtı

Göstericilerin bıçakla saldırdığı iddiası üzerine, Steven Baca hakkındaki suçlamalardan biri düşürüldü

ABD’nin New Mexico Eyaleti’nde yer alan Juan de Oñate heykeli de, George Floyd’un ölümünün ardından başlayan protesto gösterilerinden nasibini aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1550–1626 yılları arasında yaşayan İspanyol sömürgeci Juan de Oñate’nin bronz heykelini yıkmak isteyen göstericilerle, onlara karşı çıkanlar Albuquerque kentinde karşı karşıya geldi.

Çıkan arbedede göstericiler kendilerine saldırdığını iddia ettikleri Steven Baca’yı kovalamaya başladı. Bir anda tabancasını çıkartan Baca, silahını 4 el ateşleyerek kendisine saldıranlardan birini vurdu.

Birden çok kez vurulan 39 yaşındaki Scott Williams ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Bernalillo Bölgesi Başsavcısı Raúl Torrez, Çarşamba yaptığı açıklamada daha fazla soruşturma yapılması gerektiğini belirterek, ölümcül silahla kasten saldırı suçlamasını düşürdü.

afp-new-mexico.jpg
Olayın ardından heykel yetkililer tarafından kaldırıldı (AFP)


31 yaşındaki Baca’ya saldıranlarda da silah bulunabileceğini ve bunların polis raporunda yeterince detaylandırılmadığını ifade eden Torrez, görüntülere göre Scott Williams’ın elinde de bıçağa benzeyen bir cismin göründüğünü bildirdi.

İnternet üzerinden düzenlenen basın toplantısında konuşan Torrez, tahminine göre Baca’nın “kendini savunduğunu söyleyeceğini” belirtti. Ancak New Mexico kanunlarına göre, ilk saldıranın bu savunmadan faydalanamayacağını da hatırlattı.

Diğer yandan Torrez, eski bir şerifin oğlu olan Baca’ya 4 yeni suçlama yöneltti. Bunlardan biri kanunlara uymadan silah taşımasıyla, diğer üçüyse üç gösterici kadına saldırdığı iddiasıyla ilgili.

Baca’nın avukatı Jason Bowles, bütün suçlamalara cevaben müvekkilinin masum olduğunu iddia edeceğini söyledi.

Independent Türkçe, Reuters, NPR, ABQRAW

DAHA FAZLA HABER OKU