ABD, Esad ve eşine ‘Sezar Yasası’ kapsamında yaptırım uygulayacak

Esad ile birlikte Suriye’den 39 isme daha yaptırım uygulanacağını belirten Pompeo, yaptırım kararlarının, rejimin halkına karşı yürüttüğü vahşi savaş durmadığı sürece devam edeceğini ifade etti

Fotoğraf: Reuters

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD'nin Sezar Yasası kapsamında içlerinde Beşar Esad ve eşinin de bulunduğu Suriye’den üst düzey 39 isme yaptırım uygulanacağını açıkladı.

Reuters’in haberine göre, Suriye hükümetine karşı birçok yeni yaptırımın da uygulanabileceğini belirten Pompeo, "Rejim, Suriye halkına karşı vahşi savaşını bitirmezse, daha fazla yaptırım uygulayacağız" dedi.

Sezar Yasası nedir?

ABD'de yürürlüğe giren Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası, temel olarak Suriye rejimini siyasi sürecin içine çekmeyi hedeflerken, Suriyeli muhaliflere hem rejimin ihlallerini dünyaya anlatabilmek için fırsat sunuyor hem de büyük sorumluluklar yüklüyor.

ABD Senatosu, 18 Aralık'ta Suriye'de Esad rejimi ve destekçisi Rusya ile İran'ın faaliyetlerine yardım sağlayan kişi ve kuruluşlara ilave yaptırımlar uygulanmasını öngören yasa tasarısını kabul etmişti. Başkan Donald Trump da ABD'nin 2020 savunma bütçesi içine eklenen "Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası"nı 21 Aralık'ta imzalamıştı. Yasa, böylece yürürlüğe girmişti.

İsmini, 2014'te Suriye rejiminin muhalifleri tuttuğu hapishanelerde işkenceyle öldürülen 11 bin tutukluya ait 55 bin fotoğrafı dünya basınına sızdıran askeri polisin kod adından alan yasaya göre, rejime, Rusya ve İran adına hareket eden üstlenici şirketlere destek sağlayan ya da onlarla büyük miktarda para alışverişinde bulunan yabancı kişi ve kuruluşlara yaptırım uygulanabilecek.

Rejimin yanı sıra İran'ı da hedef alan ve bu ülkeye karşı "ağır baskı kampanyası" kapsamında görülebilecek yaptırımların asıl etkisini, ABD'nin Rusya ile ilişkileri üzerinde göstermesi bekleniyor.

Rusya'nın Suriye'de işlediği suçlardan dolayı ABD yönetiminin yaptırımlarından çekindiği biliniyor. Rus ordusu ve komuta kademesinden askeri müteahhitler ile iş adamları, bu yaptırımların ağına takılabilir.

Ancak yasanın asıl hedefini, Suriye rejimine daha fazla yüklenilmesi ve dünya sisteminden dışlanması oluşturuyor.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU