DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu: Kıdem tazminatımıza el uzatılması kabul edilemez

15 milyon çalışan ve 2 milyon işvereni ilgilendiren tamamlayıcı emeklilik sigortası (TES) sisteminin 2022’de hayata geçirilmesi planlanıyor

Çerkezoğlu, kıdem tazminatında yapılması planlanan değişikliğin çalışanın aleyhine olacağını savunuyor / Fotoğraf: DİSK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta sarfettiği "Çalışanlara, Tamamlayıcı Emekilik Sigortası (TES) sistemi sunacak bir çalışm başlatıyoruz. Tesis edilecek karma model ile işçilerin kazanılmış hakları korunacak. Tamamlayıcı emeklilik sigortası ile aynı zamanda ilave emeklilik desteği alınabilmesini de sağlayacağız. Çalışanlarımız emeklilikte daha da rahat edecekler. Bunun için devlet elini taşın altına koyacak. Bu kapsamda oluşacak fon ile Türkiye'nin İstihdam Kalkanını sürekli hale getirmeyi hedefliyoruz" şeklindeki sözleri, gündemin ilk sıralarına yerleşti.

Değişiklik milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor

Zira ilgili bakanlıklar tarafından çalışmaları sürdürülen sistem, 15 milyon işçi ve 2 milyon işvereni yakından ilgilendiriyor.  

Yeni sistemde, sigortalı olarak çalışılan her yıla karşılık kıdem hakkı olarak elde edilen 30 günlük brüt ücretin 19 gün ile değiştirilerek, aradaki 11 günlük farkın bireysel fon hesabına devredilmesi hedefleniyor.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzı Çerkezoğlu, 2022’de hayata geçirilmesi planlanan sistemi Independent Türkçe’ye değerlendirdi.

"Kıdem tazminatı, Türkiye’deki işçi sınıfının 90 yıllık kazanılmış hakkı"

Kıdem tazminatını, 'Türkiye’deki işçi sınıfının 90 yıllık kazanılmış hakkı' olarak tanımlayan Çerkezoğlu, “Daha önce de emekçilerin elinden bu hakkın alınmasına yönelik benzer girişimlere karşı çıktık. Şimdi de bunu tamamlayıcı emeklilik sistemi adı altında yeniden tartışmaya açıyorlar ama geçmişte olduğu gibi hakkımızı savunacağız” dedi.

“Ülkenin 4’te 3’ünü ilgilendiren bir konunun işçi örgütleriyle, sendikalarla görüşülmeden tartışılması yanlış”

Kendilerine ulaşmış herhangi bir taslak ya da belgenin bulunmadığını belirten Arzu Çerkezoğlu, kıdem tazminatında değişikliğe gidilirken izlenen yöntemi eleştirdi:

Kıdem tazminatı gibi milyonlarca işçiyi, aileleriyle birlikte ülkenin 4’te 3’ünü ilgilendiren bir konunun işçi örgütleriyle, sendikalarla görüşülmeden tartışılması yanlış. Biz de basında yer aldığı kadarıyla gelişmeleri izliyoruz. Üye olduğumuz Ekonomik Sosyal Konsey ya da Üçlü Danışma Kurulu var ama bu kurumlar yoluyla değil de bilgilerin basına sızdırılma yolu kullanılıyor. Yöntem sorumlu!

"Tamamlayıcı emeklilik sigortası sistemi hayata geçirilirse, işverenler işçileri kolaylıkla işten çıkarır"

Kıdem tazminatı yükünün işverene ait olduğunu ve yeni uygulamanın çalışanların aleyhine olacağını savunan Çerkezoğu, "Tamamlayıcı emekilik prime dayalı, kıdem tazminatının fona devredilmesi amaçlanıyor. Bu hakkı ortadan kaldırmayı planlıyorlar. Kıdem tazminatı fona devredilirse, bu hakkının gaspı anlamına gelir. Bir işveren sorumluluğudur kıdem tazminatı. Tamamlayıcı emeklilik sigortası sistemi hayata geçirilirse, iş güvencesi dayanağımızı yitiririz ve işverenler, işçileri kolaylıkla işten çıkarır" uyarısını yaptı.

DİSK Genel Başkanı sözlerini, “Kıdem tazminatı bizim geleceğe dair en önemli güvencemiz, birikmiş emeğimizdir. Kıdem tazminatı hakkı sadece dünün ya da bugünün hakkı değil, çocuklarımızın bize emaneti, emeği ve geleceğidir. Geçmişte olduğu gibi, bu hakkı gaspetmeye yönelik girişimlere, tüm işçilerle birlikte karşı çıkıp sonuna kadar hakkımızı savunucağız” ifadeleriyle sürdürdü.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Türkiye'nin ihtiyacı, işçilerin işlerini ve gelirlerini koruyacak adımlar atmak"

Türkiye'nin asıl gündeminin işçilerin işlerinin ve gelirlerinin korunması olması gerektiğini ifade eden Arzu Çerkezoğlu, "İşçilerin, emekçilerin, halkın ihtiyacı kıdem tazminatı tartışması değil, pandemiyle birlikte gelirin kaybedildiği, hayatta kalma mücadelesi verildiği bu dönemde iş ve geliri koruyacak adımlar atmak. Türkiye’nin ihtiyacı budur. Kıdem tazminatımıza el uzatılması asla kabul edilemez, milyonlarca insanın sağlığı, işi ve geliri, güvence altına alnınmalı" yorumunu yaptı.

 

DAHA FAZLA HABER OKU