DEVA Partisi: Kamu bankalarına yapılan atamalar adalet ve liyakata aykırı

DEVA Partisi, Hamza Yerlikaya’yı ve Ebubekir Şahin’i istifaya davet etti

Ebubekir Şahin ve Hamza Yerlikaya. (Fotoğraflar: AA)

DEVA Partisi kamu bankalarına yapılan atamaların adalete, liyakat ve görevin gereklerine uygun olma ilkelerine aykırı olduğunu ve toplumun vicdanını zedeleyici nitelikte olduğunu belirtti.

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanıve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu'nun imzasıyla yayımlanan açıklamada 12 Haziran'da yapılan atamalarla Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin'in Halkbank'a, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya'nın da Vakıfbank yönetim kurulu üyeliklerine getirildikleri hatırlatıldı.

İki ismin de halihazırda başka görevlerinin de bulunduğu hatırlatıldı:

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ayrıca Basın İletişim Kurumu'nda, Hamza Yerlikaya da Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığında görev yapmaktadırlar. Adı geçen kişilerin mevcut görevlerine ek olarak kamu bankalarına atanmaları; adalete, liyakat ve görevin gereklerine uygun olma ilkelerine aykırı olup; toplumun vicdanını zedeleyici niteliktedir.

Şahin'e eleştiri: Ahlaken ve vicdanen kabul edilemez

"Diğer taraftan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in Halkbankyönetim kuruluna atanması aynı zamanda RTÜK'ün tarafsızlığını da engellemektedir" denilen açıklamada şu ifadeleri kullanıldı:

İfade ve haber alma özgürlüğünü sağlama görevi gereğince özerk ve bağımsız bir niteliğe sahip olması gereken RTÜK, kamu gücü ayrıcalığından yararlanan; ancak siyasi iktidar karşısında da özgür iletişimin savunuculuğunu üstlenebilen bir yapıya sahip olmalıdır. Oysa RTÜK Başkanı'nın 'Cumhurbaşkanının talimatını emir telakki ederiz' sözlerinden kısa bir süre sonra ödül niteliğinde önemli bir göreve getirilmesi, ahlaken ve vicdanen kabul edilemez.

"Liyakat yerine kayırmacılık"

Atamalarda uyulması gereken ilkelerin yerini keyfiliğe, kurumsal yönetim kişisel yönetime, ehliyet ve liyakat yerini kayırmacılığa bıraktığı görüşü dile getirilen açıklamada, "Kurumsal hafıza önemli ölçüde tahribata uğramıştır. Keza diğer kurumlarda olduğu gibi kamu bankalarının yönetim kurulu üyeliği ve üst kadro görevleri sadece kadrolaşma olarak görülmekte; bankacılık formasyonu ve donanımı bulunmayan, Türkiye ve dünya ekonomisi hakkında bilgi ve tecrübe sahibi olmayan kişiler tarafından yürütülmektedir" denildi.

Açıklamada Yerlikaya ve Şahin istifaya davet edildi. 

Gelecek Partisi ve CHP de eleştirdi

Gelecek Partisi Genel Başkanı, AhmetDavutoğlu da dün yaptığı açıklamada, kamu bankalarına son dönemde yapılan atamaları eleştirerek, kamu bankalarının mevduatının kullanımının bankacılık sisteminden bihaber insanların elinde olduğunu söylemişti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak da dün yaptığı açıklamada "Hamza Yerlikaya'nın Gençlik Spor Bakanlığı'nda Bakan Yardımcısı olması doğru mudur? Doğrudur... Ama soruyoruz bir kamu bankasının yönetim kurulunda Hamza Yerlikaya ne yapacak? Hangi müktesebatıyla kamu bankasının kararlarına imza atacak? Doğruyu, yanlışı nasıl gösterecek?"v dedi. Öztrak Yerlikaya'dan görevi kabul etmemesini de istedi. 

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU