Bilim Kurulu Üyesi Prof. Özlü: Bu pandemi dalgalar halinde 1-2 yıl sürecek

Özlü, normalleşme sonrası bir miktar vaka artışının beklenen bir durum olduğunu bildirdi

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisine dair bir değerlendirmede bulundu.

Özlü, “Salgın yakın zamanda bitecek olsaydı, normalleşmeyi öteleyebilirdik. Ama görünen o ki, bu pandemi dalgalar şeklinde 1-2 yıl sürecek” dedi.

Normalleşme sonrası bir miktar vaka artışının beklenen bir durum olduğunu kaydeden Özlü Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Asıl olan bu artışın miktarı ve devam edip etmeyeceği. Bugün, önceki 3 güne göre artış daha sınırlı. Tedbirlere uyarak normalleşmeliyiz. Eskiye dönemeyiz. Virüsle beraber yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor” uyarısını yaptı.

“Filyasyon çalışmaları, sorunun nerelerden kaynaklandığını gösterir”

Özlü şöyle devam etti:

Filyasyon çalışmaları, sorunun nerelerden kaynaklandığını gösterir. Vaka artışının gözlendiği kentlerde il pandemi kurulları, bu verilere göre alacakları kararlarla kontrolü sağlayabilirler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

“Kontrollü ve tedbirli normalleşmeyi gerçekleştirmek zorundayız”

“Salgın yakın zamanda bitecek olsaydı, normalleşmeyi öteleyebilirdik” diyen Özlü, “Ama görünen o ki, bu pandemi dalgalar şeklinde 1-2 yıl sürecek. Bu durumda normalleşmeyi durdurmak veya geciktirmek yerine, kontrollü ve tedbirli normalleşmeyi gerçekleştirmek zorundayız” ifadesini kullandı.

“Salgını azdırmadan normalleşme mümkün” diyen Özlü paylaşımını şöyle noktaladı:

Yeni dönemi şöyle tanımlayabiliriz. Maske, mesafe ve hijyenden ödün vermeden, eskiden yaptığın her şeyi yapabilirsin.

Son 24 saatte 1592 yeni vaka kaydedildi

15 Haziran Koronavirüs Tablosu’na göre Türkiye'de son 24 saatte 1592 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 18 kişi hayatını kaybetti.

Toplam vaka sayısı 179 bin 831, can kaybı 4 bin 825 oldu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU