İdlib'de El Kaide'ye bağlı 'Din Muhafızları' örgütünün iki lideri öldürüldü

Kimliği belirsiz bir insansız hava aracı bindikleri arabayı füze ile bombaladı

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), insansız hava aracının “ABD’ye” ait olabileceğini söyledi (AFP)

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) dün aktardığı bilgilere göre, Suriye’nin kuzeybatısında bulunan İdlib kentinde, kimliği belirsiz bir insansız hava aracı tarafından düzenlenen saldırıda El Kaide’ye bağlı “Din Muhafızları” örgütünün iki askeri lideri öldürüldü.

SOHR Genel Müdürü Rami Abdurrahman, AFP’ye verdiği demeçte, “İnsansız bir hava aracı liderlerin içinde bulunduğu bir arabayı füzeyle bombaladı ve bombalama sonucunda Din Muhafızları’nın Genel Askeri Yetkilisi Kassam el-Ürdüni ve Yemen uyruklu bir askeri komutan Bilal es-Sanani öldü” dedi. Abdurrahman, insansız hava aracının “ABD’ye” ait olabileceğini söyledi.

2018 yılında kurulan ve yüzlerce militanın mensup olduğu Din Muhafızları örgütü İdlib’de aktif olan bir örgüttür. Örgüt, rejim güçlerine düzenledikleri son saldırının ardından İdlib’in büyük bir kısmını ve Hama, Halep ve Lazkiye kentlerine bitişik sınırlı alanları ele geçiren Heyetu Tahriru’ş Şam’ın (HTŞ) (El Kaide örgütü ile bağlantısını kesmeden önce Nusra Cephesi olarak bilinen) safında savaşıyor.

İç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana Suriye hava sahası, Uluslararası Koalisyon uçaklarından ABD ve Rusya uçaklarına kadar çeşitli bölgelerdeki farklı çatışma taraflarının hava harekatların destekleyen savaş uçaklarıyla dolu.

ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon Sözcüsü, Suriye’nin kuzeybatısında geçtiğimiz haftalarda herhangi bir saldırı düzenlenmediği bilgisini paylaştı.

ABD kuvvetleri, ülkenin kuzeybatısında bulunan ve Rus operasyonlarının bölgesi sayılan İdlib kentindeki silahlı grupların liderlerini defalarca kez hedef almıştı.

2019 yazında ABD hükümeti, kuzeybatı Suriye’de El Kaide liderlerinin bir toplantısını hedef aldığını açıklamıştı. Konuya ilişkin açıklama yapan SOHR da bombalama sonucunda Din Muhafızları örgütünün altı lideri de dahil olmak üzere sekiz üyenin öldürüldüğünü duyurmuştu. Söz konusu saldırı ABD’nin DEAŞ’a karşı oluşturulan koalisyon kapsamındaki faaliyetlerine odaklanıp iki yıldan fazla bir süre sessiz kalmasının ardından İdlib’de düzenlediği ilk saldırıydı.

Rus destekli rejim kuvvetlerinin İdlib’e düzenlediği büyük bir saldırının akabinde, Rusya ve muhalifleri destekleyen Türkiye, 6 Mart’tan beri İdlib’de ve komşu şehirlerin bazı kısımlarında ateşkes uygulandığını duyurmuştu.

SOHR’a göre yaklaşık üç aylık bir aradan sonra Rus uçakları bu ay bölgeyi bombalamaya devam etti ve saldırılar ilk olarak başta Din Muhafızları olmak üzere diğer militan grupların konuşlandığı İdlib, Hama ve Lazkiye kentlerinin idari sınırları arasındaki bir bölgede yoğunlaştı.

SOHR birkaç gün önce Din Muhafızları’nın, daha az nüfuza sahip diğer gruplarla birlikte rejim güçlerine karşı savaşmak için ortak bir operasyon odası oluşturduğunu bildirmişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Sema Sevil

https://www.independentarabia.com/node/127306

 

DAHA FAZLA HABER OKU