Çin, ünlü hapishane dizisi Oz'un Avustralyalı oyuncusunu idama mahkum etti

Çin'de 7 yıl önce tutuklanan Avustralya vatandaşı Karm Gilespie'nin uyuşturucu kaçakçılığından idama mahkum edildiği açıklandı

Gilespie, Çin'de gözaltında tutulan 60'tan fazla Avustralya vatandaşından biri (Facebook)

Çin'de uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla idama mahkum edilen Avustralyalı'nın kimliği cumartesi günü açıklandı.

Çin medyası, Avustralyalı 55 yaşındaki eski aktör Karm Gilespie'nin, 2013'te Guangzhou şehrindeki havalimanında bagajındaki 7 buçuk kilogram metamfetaminle yakalandığını ve geçen hafta idama mahkum edildiğini duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aktörlüğünden sonra yatırım danışmanlığı yapan Gilespie, HBO kanalında 1997-2003 yılları arasında yayınlanan ve Türkiye'de de epey ilgi gören hapishane dizisi Oz'daki rolüyle tanınıyordu.

Çin, Avustralya ve ailesi, Gilespie'nin 2013'te gözaltına alınamasını kamuoyuna açıklamamıştı.

Arkadaşları eski aktörün kaybolduğunu sanıyordu. Çinli yetkililer Gilespie'nin hakkındaki idam kararına itiraz etmek için 10 günü olduğunu da duyurdu.

Eski aktöre tuzak kurulduğu da iddia ediliyor

Gilespie'nin arkadaşı, Bali merkezli girişimci Roger James Hamilton, Facebook'ta yaptığı açıklamada, Gilespie'nin 7 yıl önce ortadan kaybolduğunu sandıklarını söyledi.

Hamilton "Onu birkaç yıl boyunca aradık çünkü aniden ortadan kaybolmuştu. Ardından yeni bir hayata başlamak istediğini düşünerek arayışlarımızı sonlandırmıştık. Bugün başına gelenleri öğrendim" dedi.

Uyuşturucunun taşınması için Gilespie'ye tuzak kurulduğunu da iddia eden Hamilton "Karm'ı tanıyorum, eşi ve çocuklarına olan sevgisini biliyorum. Hayatının sonlanmasını hak eden biri değil" dedi.

Gilespie'nin ailesi ise yaptıkları açıklamada davanın gidişatına yardımcı olmadıklarını düşündükleri için durum hakkında spekülasyon yapılmamasını istedi ve mahremiyet talep etti.

Avustralya Başbakanı: Çok üzgünüz

İdam kararı, Kovid-19 salgını sonrası kötüleşen Çin-Avustralya ilişkilerinde daha fazla gerginliğe de neden olabilir.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Gilespie'nin gözaltına alınmasından önceden haberdar olduklarını ve Çinli mevkidaşlarıyla dava hakkında geçmişte temas kurduklarını söyledi.

Morrison "Ben ve hükümetim Avustralya vatandaşı Karm Gilespie'nin Çin'de idama mahkum edilmesi nedeniyle çok üzgünüz" dedi.

Avustralya, Kovid-19 pandemisi sonrası Çin'e yönelik bağımsız soruşturma açılmasını istemiş, Pekin bu çağrıya Avustralya mallarına yönelik yeni gümrük vergileri koyarak ve Çinli öğrencilerin "ırkçılık" nedeniyle Çin'e seyahat etmemesi uyarısını yaparak yanıt vermişti.

Avustralya Ticaret Bakanı Simon Birmingham dün yaptığı açıklamada Çin'in idam kararını kınadıklarını söyleyen bakan konsolosluk üzerinden Gilespie'ye destek vermeyi sürdüreceklerini belirtti.

Birmingham, Gilespie'nin idam kararının, Çin'in misillemesi olarak görülmemesi gerektiğini söylese de, muhafazakar Avustralya medyasında bunu bir misilleme olarak gören yazılar yayımlandı.

Çin'in idam kararını kınadıklarını söyleyen bakan konsolosluk üzerinden Gilespie'ye destek vermeyi sürdüreceklerini belirtti.

The Australian gazatesinin editörlerinden Greg Sheridan kararın "Pekin'in öfkesinin sürmesi ve Avustralya'yı sertçe cezalandırmayı sürdürmesi" olarak görülmesi gerektiğini savundu.

Çin geçen sene Kanada'da Huawei yöneticsi Meng Wanzhou'nun tutuklanması sırasında da iki Kanada vatandaşını uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla idama mahkum etmişti.

 

Independent Türkçe, AFP, AP

DAHA FAZLA HABER OKU