Çin’de ikinci dalga endişesi: Pekin’de karantina uygulamaları tekrar başladı

Pekin’de yeni vakaların ortaya çıkmasıyla birlikte, 10 bölgede karantina uygulamasına geçildi. Başkentte, salgını kontrol altında tutmak için toplu test yapılmaya başlandı

Fotoğraf: AFP

Çin’in başkenti Pekin’deki bir toptancı pazarından kaynaklandığı düşünülen yeni koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısının 79’a yükselmesiyle birlikte ülke genelindeki ikinci dalga endişesi artıyor.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, ülkede dün 49 yeni vaka tespit edilirken, bunlardan 39’unun yerel kaynaklı, 10’unun ise yurt dışı kaynaklı olduğunu açıkladı.

Yerel kaynaklı 39 vakanın 36’sının başkent Pekin’de, 3’ünün ise Hebei eyaletinde görüldüğü, vakaların tamamının Pekin’deki Xinfadi pazarıyla bağlantılı olduğu bildirildi.

Pekin’deki Xinfadi pazarıyla ilişkili vaka sayısı 79’a yükseldi. Ayrıca, yine Xinfadi pazarıyla doğrudan ya da dolaylı bağlantılı olarak Liaoning eyaletinde de 2 vaka bulunuyor. Ulusal Sağlık Komisyonunun açıklamasında korona virüs kaynaklı yeni can kaybı ise bildirilmedi.

Yaklaşık 80 bin kişiye test

Yeni vakaların görülmesinin ardından, Pekin’de Kovid-19 testi yapılması için 98 kuruluş ve hastanenin belirlendiği, günlük azami test kapasitesinin ise 90 bin olduğu ifade edildi. Test edilmeyi bekleyen Çinliler, Xinfadi pazarının bulunduğu semtteki hastanelerde uzun kuyruklar oluşturdu. Pekin Belediyesi’ne bağlı basın ofisi, dün Xinfadi pazarıyla ilişkili 76 bin 499 kişinin test edildiğini duyurdu.

10 bölge karantinaya alındı

Yetkililer, söz konusu pazar yerinin, yakınındaki okulların ve çevresindeki 10 bölgenin karantinaya alındığını açıkladı. Pekin'in güneyindeki Fengtai ilçesinde de hafta sonu 10 yerleşim bölgesinde sokağa çıkma yasağı konulmuştu.

Fengtai ilçesindeki yeni korona vakalarının taze gıda satışı yapılan büyük bir pazar yerinden kaynaklandığı açıklanmış, söz konusu pazar yeri de kapatılmıştı.

Pazar yerinin 20 milyonluk Pekin'in taze meyve ve sebze ihtiyacının yüzde 90'ını sağlandığı belirtiliyor. 

Çin’in başkenti Pekin’de 56 gün aradan sonra geçtiğimiz perşembe günü bir yeni Covid-19 vakası tespit edilmiş, buna cuma günü iki yeni vaka eklenmişti.

İlk bulgulara göre, yeni vakaların başkentin çiftlik ürünleri tedarikinin büyük kısmını sağlayan Xinfadi pazarı kaynaklı olduğu açıklanmıştı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU