ABD ve Çin'in pandemiye dair büyük suçlama yarışı yüzünden binlerce kişi mahsur

Eğitimini Amerika'da tamamlayan ve iş beklentisi bulunmayan Çinli öğrenciler açısından eve dönememek, vizeyle kira konularında endişe ve güvensizlik anlamına geliyor

Son aylardaki şiddetli söz dalaşı ikliminde tehdidin dağılmış olduğu gerçeğini hatırlatan Yuwen Wu, bunun ortak bir zemin bulabilmeleri halinde tarafların uzlaşabileceğini gösterdiğini yazıyor (POOL/AFP)

Hiç bir yerde mahsur kaldınız mı?

Nisan 2010'da, İzlanda'daki volkanik patlamalardan kaynaklanan kül bulutları Avrupa'daki çoğu uçağı haftalar boyunca pistte çakılı bırakırken Münih'i ziyaret ediyordum. Istıraplı birkaç günden sonra Paris'e giden bir trene bindik ve devamında Eurostar'la Londra'ya geçtik. Bunun bize ciddi bir maliyeti olmuştu.

Her şey oldukça stresliydi ancak şu an ABD'deki bazı Çinli arkadaşlarımın karşı karşıya olduğu stres ve maliyetin yanında bu bir hiç.

Bu kez hava ulaşımını neredeyse tamamen durduran şey Kovid-19 oldu. Bu sefer Çin'den gelen on binlerce öğrenci, akademisyen ve diğer ziyaretçiler, ne zaman eve dönebileceklerine dair herhangi bir kesinlikten yoksun olarak ABD ve Çin arasında mahsur kaldı.

Tıpkı arkadaşım Amy gibi. Oğlu ve torununu ziyaret için Atlanta'da. Bu daha önce birkaç kez gerçekleştirdiği ve oğluyla gelini üniversitede eğitim verirken torunuyla vakit geçirebildiği için normalde keyif aldığı bir geziydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aralık 2019'da başlayan ziyaret Mart ortasında bitecekti.

Ancak Çin'i mahveden koronavirüs, o dönem ABD'yi de ülke çapında kasıp kavurmaya başladı. Donald Trump, DSÖ'nün tavsiyesine aykırı biçimde, Pekin'in "aşırı tepki" şeklinde eleştirdiği bir hamleyle Çin'den gelen yolcuları yasaklayınca, Şubat başında ABD'nin Çin'e giden tüm uçak seferleri donduruldu.

Daha sonra Çin, kendi havayolu şirketlerinin herhangi bir ülkeye, yabancı havayolu şirketlerinin de Çin'e haftada sadece bir tek gidiş-geliş seferi düzenlemesine izin veren bir tedbiri 26 Mart'tan itibaren uygulamaya koydu.

Sonuçta iki ülke arasında Ocak'ta 325 olan haftalık uçak seferi sayısı yalnızca 34'e düştü.

Amy'nin Çin'e dönmeyi planladığı asıl sefer iptal edildi. Sonrasında Mayıs ve Temmuz'a aldığı iki bilet de iptal edildi.

Yüksek tansiyon ve beyne giden damarlarından kaynaklanan rahatsızlıkları sebebiyle düzenli ilaç tedavisine ihtiyaç duyuyor. İlaçları tükenmeden önce kocası Pekin'den biraz daha yolladı. Ancak yakın zamanda paketlerden biri açıklama yapılmaksızın kocasına iade edildi. Kocası bu sorunu aşmaya çalışırken Amy bir süre ilaçsız kalabilir. Bundan dolayı duyduğu kaygı, kendisini rahatsız hissetmesine ve uykusuzluğa yol açtı.

Yakınlarda yaptığımız bir telefon görüşmesinde bana şöyle dedi:

Sağlığımdan gerçekten endişeliyim.
Bazen kafamı duvara vurmak istiyorum. Ağlamak istediğimde, oğlum beni böyle görmesin diye dışarı çıkıp nehrin kenarında yürüyorum.

Amy, sorunlarla karşı karşıya kalan tek kişi değil.

Eğitimini ABD'de tamamlayan ve iş beklentisi bulunmayan Çinli öğrenciler açısından eve dönememek demek vize ve kira konusunda endişe ve güvensizlik anlamına geliyor.

Siyaset bunu daha da kötüleştirebilir. Başkan Trump ve ekibi Kovid-19'u sürekli "Çin virüsü" veya "Vuhan virüsü" olarak zikrederken, Asya kökenli Amerikalılara karşı işlenen nefret suçları da keskin biçimde arttı. Demokrat Partili kadın Kongre üyesi Judy Chu'nun Mart'ta yaptığı açıklamaya göre, yalnızca Kaliforniya'da her gün 100 nefret suçu vakası bildiriliyordu.

Kimse Pekin'in tüm Çinli ziyaretçileri tahliye etmesini beklemese de, bazıları dönüşlerini kolaylaştırmak için neden daha fazla şey yapamadığını sorguluyor. "Koronavirüs vurduğunda bağış toplayıp Çin'e yüz maskesi yollayanlar bu insanlardı. Çin'in bunun karşılığında onlar için bir şey yapmasının zamanı gelmedi mi?" diye soruyorlar.

Çin'deki sosyal medya platformları öfkeli paylaşımlar ve yardım çağrılarıyla dolu, iyi haberlerse nadiren görülüyor.

Eve giden bir uçak için rezervasyon yaptırmayı başaran bir mezun, bundan önceki 6 biletinin de nasıl iptal edildiğini anlattı. Bir diğeri, üç günlük yolculukla kendisini Şanhay'a götürecek, Meksika ve Japonya aktarmalı bileti alabilmekten duyduğu sevinci paylaştı.

Biletler ucuz da değil. Çin'e yapılacak bir yolculuk 30 binle 60 bin yuan (yaklaşık 28 bin 800 ile 57 bin 600 TL) arası tutabiliyor. Bu, normal fiyatın birkaç katı.

Kovid-19 en iyi durumda bile benzersiz zorluklar yaratıyor. Devam eden ticaret anlaşmazlıklarıyla pandeminin kökeni ve ele alınışına dair suçlamalarla Çin-ABD ilişkisinin on yıllardır görülen en zorlu döneminden geçiyor olması işleri kolaylaştırmıyor.

Çin'in ABD havayolu şirketlerinin iki ülke arasında çalışmaya yeniden başlamasını engelleme kararına misillemede bulunmak için harekete geçen ABD Ulaştırma Bakanlığı, 16 Haziran'dan itibaren Çin havayolu şirketlerinin ABD'ye uçmasını yasaklamayı planladığını 3 Haziran'da açıkladı.

Çin'le olan uçak seferlerinin tamamen kesilmesi tehdidini içeren bu açıklama, birçok insanın kalbini tekletti.
 


Trump, Çin'e karşı aralarında öğrencilerin kısıtlanmasının da olduğu bir dizi tedbiri duyurdu.

Ertesi gün Çin, bir yandan ABD'yi "devam eden müzakerelerin önüne engeller koymakla" suçladı, diğer yandan da nadir görülen bir taviz verdi: Çin, ABD havayolu şirketlerinin ülkede yeniden hizmet verme başvurusu yapmasına izin verecek şekilde bazı kısıtlamaları yumuşatacak ancak sefer sayısı haftada birden fazla olmayacaktı.

ABD de geri adım atarak, Çin'in onayından sonra bu ülkenin havayolu şirketlerine haftada iki gidiş-geliş sefer izni vereceğini açıkladı.

Son aylardaki şiddetli söz dalaşı ikliminde tehdidin dağılmış olduğu gerçeği, iki tarafın da ortak bir zemin bulabildikleri takdirde uzlaşabileceğini gösteriyor. Kovid-19 sonrası ekonomik toparlanma için, karlı yolcu taşımacılığı hizmetlerinin kademeli ve dikkatli biçimde yeniden başlaması, hem ABD hem de Çin'in yararına olacaktır.

Bu yapılabilir. Kısa süre önce New York'tan Çin'e uçakla dönen bir öğrenci bana, Kovid-19'un Çin'e giriş riskini asgari seviyeye çekmek için check-in'den uçağa binişe, uçuş sırasında ve uçuş sonunda uygulanan önlemleri anlattı.

İhtiyaç duyulan şey biraz iyi niyet ve faydacılık.

Umarım Çin'le her iki istikamette de daha çok sefere izin verilmesi uzun sürmez, böylece arkadaşım Amy gibi insanlar ve diğer binlerce Çin vatandaşı nihayet güven içinde evlerine dönebilir.

Yuwen Wu, Londra merkezli çalışan bir Çin uzmanı ve BBC'de görev almış kıdemli bir gazetecidir

 

 

 

https://www.independent.co.uk/voices/

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU