Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlü açıkladı: Vaka sayılarındaki artış ne anlama geliyor? Yasaklar geri gelir mi?

Prof. Dr. Özlü, ülkedeki vaka sayılarının artışında, normalleşme sürecinin eskiye dönüş olarak algılanmasının etkili olduğunu ifade etti

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof.Dr. Tevfik Özlü, Türkiye’de tekrar artış gösteren yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Youtube kanalı üzerinde açıklamalar yapan Özlü, son iki gündür günlük vaka sayılarımızda artış olduğu ve bu durumun herkesi endişelendirdiğini ifade ederek “Bence endişelenmekte fayda var. Çünkü endişelenmezsek tedbir almayız” dedi.

Artışların devam etmesi halinde ileride ciddi bir tehdidin söz konusu olabileceğini vurgulayan Özlü, “Bu bir uyarı. Virüs bize ‘Burdayım bir yere gitmedim’ demek istiyor. Hepimiz davranışlarımızı gözden geçirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Özlü şöyle devam etti:

Bir salgının kontrol altında olup olmadığını gösteren tek parametre günlük vaka sayıları değil. Toplam vaka sayımızın artıp artmadığını önemli. Vakalarımızın ne kadarının hastaneye yattığı, ne kadarının ayakta tedavi edildiği önemli. Yatan hastalarımızın ne kadarının yoğun bakımda olduğu ve iyileşen hastalarımız önemli. Bütün bunlar birlikte değerlendirildiğin bu salgınla ilgili doğru çıkarımda bulunabiliriz. Bugün için salgın hala kontrol altında. Ama bu vaka artışı endişe veriri bir parametredir.

“Normalleşme süreci eskiye dönüş olarak algılandı”

Son iki gündür süren vaka sayılarındaki artışın nedeninin merak edildiğini ifade eden Özlü, “İnsanların kalabalıklaşması, mesafeye dikkat etmemesi ve maskeyi uygun kullanmaması. Bence bu sürecin nedeni normalleşme sürecinin yanlış anlaşılmasıyla ilişkili” dedi.

Özlü, normalleşme sürecinin eskiye dönüş olarak algılandığını ve en büyük sorun bu olduğunu belirterek,” İnsanlar kalabalıklarda maskesiz dolaşıyor ya da çenesinin altını indiriyor. Maskeyi usulüne göre kullanmıyoruz” dedi.

“Hepimiz maskeyi kullansak bu yayılım yavaşlayacak” diyen Özlü söyle devam etti:

Sadece birimizin değil herkesin maskeyi takması gerekiyor. O zaman hepimiz güvendeyiz demektir. Ama birimiz maske takmasa ben güvende değilim demektir. Herkesin duyarlı olması gerekiyor.

Yaz mevsimin gelmesiyle birlikte düğün ve nişan gibi toplu aktivitelerin eskisi gibi yapılmaya başladığını belirten Özlür, “Bunları yapalım ama eskisi gibi yapmayalım. Çok sayıda insanın bir araya gelmesi ve yakınlaşması çok tehlikeli” diye konuştu.

“Kurallara uymayanlara cezai işlem uygulanmalı”

Özlü, salgınla mücadele ederken kurallara uymayan kişilerle ilgili yaptırımların uygulanması gerektiğinin altınız çizerek, “Bunların denetimlerinin daha çok yapılması gerekiyor. Kabalalık yerlerde maskesini takmayan kişilerin cezai işleme tabi tutulması lazım” dedi.

“Hiç kimse kendini güvende hissetmesin”

Salgın konusunda kimsenin rahat olmaması gerektiğini ifade eden Özlü şunları kaydetti:

Genel olarak baktığımızda salgın devam ediyor. Artan vakalar bir uyarı olduğunu gösteriyor. Bu çok kolay bulaşan bir virüs. En ufak bir tedbirsizliği affetmiyor. Hiç kimse kendini güvende zannetmesin. Herkese bulaşabilir. Hastalığı geçirenlerin bile tam kurtulduğu belli değil. Bağışıklık kazanılıyor mu bu şu an belli değil. Bizim bir belirtimizin olmaması bizim virüsü taşımadığımız anlamına gelmiyor. Test yaptırırsın negatif çıkabilir ama iki gün sonra tekrar pozitif olabilir.

“Eğer dikkatli olursak yasaklar geri getirilmez”

Özlü, tüm vatandaşların salgınla mücadelede duyarlı olması gerektiğini normalleşme sürecinde de tedbiri elden bırakmaması gerektiğini vurgulayarak, “Eğer mesafe, maske ve hijyen konusuna dikkat edersek normalleşme sürecinde geri adım atmamıza gerek kalmayacak. Salgın tekrar kontrolden çıkarsa o zaman başka tedbirler almak gerekecektir” ifadelerini kullandı.

Özlü, “O zaman hepimiz mağdur olacağız. Zaten çok bedel ödedik, zorluk çektik. Şimdi geriye dönüş istemediğimiz bir şey. Bütün kazanımlarımız boşa gidecek. O yüzden duyarlı olmamız gerekiyor” dedi.

Özlü şöyle devam etti:

Peki bu süreç yasakları geri getirir mi? Tabi ki ihtiyaç duyulursa geri getirir. Daha çok vaka artışlarının görüldüğü illerde, İl Pandemi Kurullarının yapacakları değerlendirmelerde sonuçlara bakarak vaka artışlarının nereden kaynaklandığı görülebilir. Bunlara bakılarak bazı önlemler getirilebilir. Ulusal düzeyde bir artış saptanırsa ona göre bir tedbir alınacaktır.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU