Sızan resmi rapor: Birleşik Krallık'ta ırkçılık, etnik azınlıkların koronavirüs nedeniyle ölmesinde pay sahibi

Hükümet, rapordaki önerileri "şu anki küresel olaylar" nedeniyle daha önce yayımlamadığını söyledi

Irkçılık karşıtı protestocular daha önce polisin tecrit sırasında siyahi, Asyalı ve etnik azınlıkları hedef aldığını söylemişti (AFP)

Britanya'da sızan resmi rapora göre, toplumdaki ırkçılık ve ayrımcılık, Birleşik Krallık'ın (BK) siyahi, Asyalı ve etnik azınlık nüfusu arasında koronavirüs yüzünden ölüm riskinin artmasında rol oynuyor olabilir.

İngiltere Halk Sağlığı Kurumu'nun hazırladığı taslak belge, tarihsel ayrımcılık ve ırkçılığın, siyahi, Asyalı ve etnik azınlık kökenlilerin muhtemelen daha az tedavi ya da daha iyi koruyucu ekipman talep edeceği anlamına gelebileceğini söylüyor.

BBC'nin incelediği rapor, karşılaşılan tehlikelerdeki eşitsizliğin temel nedeninin “tarihsel ırkçılık ve daha zayıf sağlık hizmetleri ya da iş tecrübesi” olduğuna işaret ediyor. Rapor, diyabet veya astım gibi hastalıkların bu toplumsal kesim arasında daha yaygın olmasının da bu eşitsizlikte rol oynayabildiğini belirtiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Belgede, “Kovid-19'un siyahi, Asyalı ya da etnik azınlıklar üzerindeki eşitsiz etkisi bir dizi faktörle açıklanabilir. Bunlar arasında sosyal ve ekonomik eşitsizlikler, ırkçılık, ayrımcılık ve lekeleme, mesleki risk, Kovid-19'un şiddetini artıran obezite, diyabet, hipertansiyon ve astım gibi rahatsızlıkların yaygınlığındaki eşitsizlikler yer alıyor" diye belirtildi.

Rapor, virüsün "mevcut eşitsizlikleri ağırlaştırdığını" gösteren kanıtlar arttığından raporun hazırlanmasında danışılan grupların "topluluklarındaki derin korku, öfke, kayıp ve endişeyi" dile getirdiğini söyledi.

Sky News daha önce İngiltere Halk Sağlığı Kurumu'nun, Kovid-19'a dair eşitsizliklerin nasıl ele alınacağına yönelik önerilerini “mevcut küresel olaylara” dair “endişeler” nedeniyle ertelediğini aktarmıştı. Küresel olaylar ifadesi yaygın biçimde Siyahilerin Hayatı Önemlidir protestolarına atıf olarak algılandı.

Bahsi geçen rapor, Britanya Tabipler Birliği'nin (BMA) Sağlık Bakanı Matt Hancock'a yazılı olarak, siyahi, Asyalı ve etnik azınlıkları koruma önerilerini içeren bölümün neden daha önceki rapordan “çıkarıldığını” sormasının ardından sızdı.

BMA'nın Bakan'a göderdiği mektupta şu ifadeler yer aldı:

BMA, raporun gözden geçirilmesi için çağrıda bulundu ve görüşleriyle katkı sundu. Fakat bildirdiğimiz görüşlerde dile getirilen noktaların 2 Haziran'da yayımlanan raporda ele alınmamasından ötürü fazlasıyla hayal kırıklığına uğradık. Şu an, bunlara değinen sayfalar ve diğer paydaşların katkılarının raporun son halinden çıkarılmış olabileceği anlaşılıyor.

Sızan rapor, sağlık yetkililerinin etnik köken ve din konusunda daha iyi veri toplamasını, siyahi, Asyalı ya da etnik azınlıktan çalışanlar için sağlık riski değerlendirmelerinin gerektiğini ve sağlık sistemi yönetimindeki çeşitliliği artırmayı öneriyor.

Rapor ayrıca halk sağlığına dair bildirilerin kültürel açıdan hassas olması ve ana dili İngilizce olmayanların da anlayacağı şekilde tasarlanması gerektiğini belirtiyor.

Eşitlik Bakanı Kemi Badenoch, geçen hafta milletvekillerine, siyahi, Asyalı ve etnik azınlıklara dair ve koronavirüs hakkında veri eksikliğinden dolayı İngiltere Halk Sağlığı Kurumu'nun raporunda herhangi bir öneride bulunamadığını söyledi.

Öte yandan, yayımlanmamış öneri dosyasını gözden geçirmesi istenen Edinburgh Üniversitesi'nde halk sağlığı alanında emeritus profesör Raj Bhopal, bunun yayıma hazır resmi bir belgenin tüm ayırt edici özelliklerine sahip olduğunu söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU