27 ülkenin eski dışişleri bakanından ülke liderleri ve BM’ye mektup: Olası bir aşının adil dağıtımını garanti altına alın

Aralarında Ali Babacan’ın da bulunduğu 27 ülkenin eski dışişleri bakanı, Kovid-19 pandemisiyle ilgili BM ve hükümetlere açık mektup yazdı

Fotoğraf: Reutes

Daha önce çeşitli ülkeler için dışişleri bakanlığı yapan 27 isim, Birleşmiş Milletler (BM), ülke liderleri ve hükümetlere yönelik “açık mektup” yazdı.

Aralında Türkiye'den Ali Babacan, ABD'den Madeleine K. Albright, İtalya'dan Lamberto Dini, Birleşik Krallık'tan Malcolm Rifkind, Mısır'dan Amr Musa ve Ürdün'den Mervan Muaşir’in de bulunduğu dışişleri bakanlığı yapmış isimler, daha önce koronavirüs salgını gibi ani gelişen, karışık, etki alanı geniş ve uzun sürme ihtimali bulunan böyle bir zorlukla karşılaşmadıklarını belirtti.
 
Mektupta “Karşılaştığımız diğer birçok tehditte olduğu gibi, koronavirüsün de ülke sınırlarını tanımıyor oluşu, herhangi bir ülkenin onu tek başına yenmesini imkânsız kılıyor. Bu pandemiye karşılık vermek ve gelecekte yeniden ortaya çıkmasını önlemek için ülkeler güçlerini birleştirmelidir” ifadeleri yer aldı.

“Koronavirüs pandemisi, bir taraftan uluslararası sistemin sorunlarını açığa çıkarırken, aynı zamanda bizlere her düzeyde liderliğe ve işbirliğine duyduğumuz ihtiyacı hatırlattı. Bu açık mektupla, ülkelerin böylesine büyük bir krizde tek başlarına üstlenecekleri sorumluluklara saygı gösterirken; yerel, bölgesel ve uluslararası kurumlar arasında kurulacak ve krizle mücadelede ihtiyaç duyulan işbirliğine verilen desteği seferber etmeyi arzuluyoruz” denilen mektupta, pandeminin kamu sağlığı, toplumsal normlar, ekonomi ve bunlarla beraber barış ve güvenlik alanlarında uzun süreli etkileri olacağına vurgu yapıldı. 

BM, çevrimiçi acil özel oturum düzenlemeli

Mektupta BM’nin çevrimiçi bir “Acil özel oturum” düzenlemesi gerektiğini vurgulanarak, “Mevcut yapılar, ihtiyatlı politika üretimi için verimli olsa da, hızlı kararlar verip harekete geçmek için inşa edilmemişlerdir. Bir  acil özel oturum çevrimiçi olarak gerçekleştirilse bile, Asya ve Afrika’da ortaya çıkması an meselesi olan besin krizi dahil olmak üzere, pandeminin yarattığı ek komplikasyonlara Birleşmiş Milletler’in hazırlıklı olmasını sağlayacaktır. Dünya Gıda Programı, neredeyse 36 ülkenin kıtlıkla karşılaşacağını ve sığınmacılarla, ülke içi mültecilerin aniden artacağını öngörüyor. BM Genel Kurulu, ‘’savunmasız’’ toplumların sorunlarına cevap verebilmek ve insani krizleri çözmek için küresel eşgüdüm yetkisi oluşturma amacıyla toplanmalıdır” denildi.

BMGK bu konuyu ele almalı

BM Güvenlik Konseyi’nin pandemi konusunu ele alması gerektiğini belirtildiği mektupta şunlar söylendi:

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi sorunun çözümüne yönelik bir karar üstünde uzlaşamayınca pandeminin barış ve güvenlik alanında yaratacağı risklere cevap verme hususunda yetersiz kaldı. ABD ve Çin arasındaki anlaşmazlık; hükümetlerin karantina önlemleri sonucunda ortaya çıkan ve küresel uzlaşmaya, çatışma alanlarındaki ateşkes talebine ve insan hakları ihlallerine dikkat çekilmesine duyulan acil ihtiyaca zarar vermektedir.

Liderlere 5 maddelik çağrı

Mektupta ülke liderleri ve hükümetler şu konularda harekete geçmeye çağrıldı: Pandemiyle ilgili çalışma yürüten uluslararası kuruluşlara maddi destek sağlayın, olası bir aşının adil dağıtımını garanti altına alın, kadınlara yönelik koruma alanlarını genişletin, bilimi önceleyen çevre politikalarını destekleyin, ülkeler arası işbirliği faaliyetlerini teşvik edin.


Mektubun imzacıları ise şu isimler:


Ali Babacan (Türkiye)
Madeleine K. Albright (ABD) 
Lloyd Axworthy (Kanada)
Mohamed Benaissa (Fas)
Maria Eugenia Brizuela de Avila (El Salvador)
Erik Derycke (Belçika)
Lamberto Dini (İtalya)
Alexander Downer (Avustralya)
Jan Eliasson (İsveç)
Joschka Fischer (Almanya)
Jaime Gama (Portekiz)
Igor Ivanov (Rusya)
Marina Kaljurand (Estonya)
Tzipi Livni (Israil)
Susana Malcorra (Arjantin)
Don McKinnon (Yeni Zelanda)
Daniel Mitov (Bulgaristan)
Amr Musa (Mısır)
Mervan Muaşir (Ürdün)
Ana Palacio (İspanya)
George Papandreou (Yunanistan)
Malcolm Rifkind (Birleşik Krallık)
Claudia Ruiz Massieu (Meksika)
Jozias van Aartsen (Hollanda)
Hubert Védrine (Fransa)
Knut Vollebæk (Norveç)
Margot Wallström (İsveç)


Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU