Eski IŞİD gelininin avukatı: Şamima Begüm'ün Britanya vatandaşlığı iade edilmeli

Begüm'ün avukatı “Açık olan tek şey Şamima Begüm'ün Birleşik Krallık'tan ayrıldığı sırada henüz bir çocuk olduğu ve bunu etki altında yaptığı” dedi

19 yaşındaki Begüm, Suriye'deki Al-Roj kampında kalıyor (Telegraph)

Temyiz Mahkemesi'ndeki davada, Şamima Begüm'ün hükümetin vatandaşlıktan çıkarma kararı karşısında "adil ve etkili bir temyiz" şansı olmadığı için Britanya vatandaşlığının iade edilmesi gerektiği söylendi.

Begüm, Şubat 2015'te IŞİD'e katılmak için Suriye'ye seyahat eden okul öğrencisi, Doğu Londra'lı üç kız arkadaştan biriydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen yıl Suriyelilerin kaldığı bir mülteci kampında  9 aylık hamile halde bulundu. O sırada İçişleri Bakanı olan Sajid Javid, Begüm'ün Britanya vatandaşlığını feshetmişti.

Begüm, İçişleri Bakanlığı'na karşı Yüksek Mahkeme'de ve bir kişinin ulusal güvenlik gerekçesiyle Britanya vatandaşlığından çıkarılmasına yönelik itirazları değerlendiren Özel Göçmenlik Temyiz Komisyonu (SIAC) aracılığıyla yasal mücadeleye başlamıştı.

SIAC, Britanya vatandaşlığının iptal edilmesi kararıyla Begüm'ün vatansız kalmadığını dolayısıyla karar verildiği sırada, “köken itibariyle Bangladeş vatandaşı” olduğu için kararın yasal olduğuna hükmetti.

Begüm'ün temyiz uğraşını sürdürmek için Birleşik Krallık'a girmesinin reddedilmesine olan itirazı da kabul edilmedi.
 


Davayı perşembe günü uzaktan yapılan duruşmayla açan avukat Tom Hickman, temyiz başvurusundaki kilit sorunun, “Britanya vatandaşlığından mahrum bırakılma kararına karşı adil ve etkili bir temyiz yolunun” bulunmamasının kararı yasadışı hale getirip getirmediği olduğunu söyledi.

Hickman, Begüm'ün vatandaşlıktan çıkarılmasına karşı itirazına izin verilmesi gerektiğini, çünkü bu itirazın “adil prosedürün asgari gereklerine uyacak bir tarzda bile ele alınamadığını" söyledi.

Hickman, Begüm'ün davasının “SIAC'ın itiraz eden tarafın adil ve etkili bir temyiz hakkına sahip olamayacağını söylediği” ilk vaka olduğunu söylüyor. Hickman "Fakat mahkeme, Begüm'ün vatandaşlığının iptal edilmesi kararına itiraz sürecini devam ettirmek için ülkeye giriş izni talebini yine de reddetti. Temyize giden tarafın itirazının süresiz olarak durdurulmasının veya tamamen iptal edilebileceğine işaret etti" dedi.

Hickman bunu "İtiraz edenin adil ve etkili bir temyizde bulunamaması, bakanın verdiği kararın süresiz ve (Begüm'ün itirazının) geçerliğine dair tek bir mahkeme kararı bile olmaksızın muhtemelen sonsuza dek geçerli olduğu anlamına gelir" diye açıkladı.

Hickman “Bize göre bu, haksızlığa haksızlık katıyor ve hukuken yanlış. Açık olan tek şey Şamima Begüm'ün Birleşik Krallık'tan ayrıldığı sırada henüz bir çocuk olduğu ve bunu etki altında yaptığı” diye ekledi.

İçişleri Bakanlığı'nı temsil eden avukat Sir James Eadie yazılı beyanlarda, Begüm'ün temyiz prosedürüne tam olarak katılamamasının “Dışişleri ve Milletler Topluluğu Bakanlığı'nın tavsiyesine karşı Suriye'ye seyahat edip IŞİD'le saf tutması yönündeki kararının bir sonucu olduğunu" ifade etmişti.

Yüksek Mahkeme İstinaf İdaresi Hakimleri Flaux, King ve Singh'in huzurunda yapılacak iki günlük duruşma mahkemenin YouTube kanalında canlı yayımlandı. Temyiz Mahkemesi'ninse kararını daha sonraki bir tarihe bırakması bekleniyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU