TBMM Başkanı Şentop: Dünya sadece ABD mahkemelerine saygı duymak zorunda değil

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Şentop, “ABD’nin de Türkiye’deki mahkemelere saygı duyması gerekir” dedi

TBMM Başkanı Şentop, meclis bahçesinde parlamento muhabirleri ile bir araya geldi / Fotoğraf: AA

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, meclis bahçesinde parlamento muhabirleri ile bir araya geldi. Şentop, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Yassıada Kanun Teklifi’nin neden muhalefet partilerine götürülmediğinin sorulması üzerine Şentop, “Sınırlı Yüksek Adalet Divanı ile ilgili olarak bir çalışma bu. Daha çok sembolik ağırlığı daha fazla. Arayan milletvekilleri oldu, ‘Biz de imza atmak isteriz’ dediler. Süreyya Sadi Bilgiç’in amcası Yassıada’da idamla yargılananlardan, özellikle istedi imza attı, arzu edenler imza attı. Hiç kimseyle görüşmedim ben, atmak isteyen kimseye hayır demedik. Mağdur olanlardan aileler var, iki de milletvekili var. Onlarla görüşeceğiz” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Karar önüme gelmiş, kesin uygulamak zorundayım”

3 milletvekilinin vekilliğini düşürülmesi konusundaki soruya Şentop, “Her seçim bir dokunulmazlık kazandırır, ayrı bir dokunulmazlıktır. Avukatlar bunu öne sürdü ama Yargıtay karar verdi. Hakimlerden biri benim söylediğime katılmış ama dördü farklı. Yargıtaydan karar çıktı. Buna itiraz edildi. 16. Daire kararı doğru buldu. Anayasa 14. Madde ‘ağır ceza ve suçüstü halinden sonra üçüncü bir istisna geldi’ diyor. Karar önüme gelmiş, kesin uygulamak zorundayım. Bireysel başvuru kararın okunmasını bekletmiyor. AİHM'ye başvuru da olur, 5-6 yıl sürer. Beklemek Anayasa 138. maddeye göre doğru değil” yanıtını verdi.

“Bizde de mahkeme var”

ABD'nin Türkiye’ye Metin Topuz kararı konusundaki tepkisiyle ilgili soruya ise TBMM Başkanı Şentop, şu cevabı verdi:
“Bizde de mahkeme var. Söyleyebileceğimiz bir şey yok. Herkes ona saygı duymalı. Dünya sadece ABD mahkemelerine saygı duymak zorunda değil. ABD’nin de Türkiye’deki mahkemelere saygı duyması gerekir.”

“Bazı kesimler meslek kuruluşlarını parti olarak kullanmaya çalışıyor”

Baro seçim sisteminin değiştirilmesi ve birden çok baro kurulmasına ilişkin soru üzerine Şentop, “Anayasa kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları olarak yaklaşıyor. Çoklu kurulabilen meslek kuruluşları var. Anayasa Mahkemesi aykırı bulmamış. Amaçları dışında faaliyet gösteremezler diyor Anayasada gösterdikleri takdirde mahkemeye başvurulabilir, Yönetim Kurulu düşürülür diyor. Bazı kesimler meslek kuruluşlarını parti olarak kullanmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar
 

DAHA FAZLA HABER OKU