Joe Biden, Hillary Clinton’ın yapamadığını yaptı: Anketlerde oy oranı 50’yi aştı

Yeşil Yeni Mutabakat'a "bebek konuşması" diyen ABD Başkanı, seçmen tabanının şiddetle karşı çıktığı Demokrat planlara saldırma işine döndü

2016'da Demokratların başkan adayı Hillary Clinton, Trump karşısında yarışı kaybetmişti (AFP)

ABD'de eski Başkan Yardımcısı Joe Biden'a verilen destek bazı anketlere göre yüzde 50'ye yaklaştı ya da bu seviyeyi aştı. Hillary Clinton 2016'da Donald Trump'a karşı yarışırken hiç böyle bir desteği yakalayamamıştı.

Eski Dışişleri Bakanı'nın 4 yıl önce dönemin işadamı Trump karşısında aldığı destek en fazla yüzde 40'lara ulaşmıştı. En azından anketlere göre Clinton hiçbir zaman seçmenlerin çoğunluğu tarafından desteklenmemişti.

NBC News-Wall Street Journal'ın pazar günü yayımlanan anketi, 2020 seçimlerinde Demokrat Parti'nin muhtemel adayı Biden'ı ülke genelinde Başkan'ın 7 puan önünde gösterirken, katılımcıların yüzde 49'unun Biden'ı desteklediğini ortaya koydu. Trump'a verilen destek oranıysa yüzde 42 çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CNN-SSRS'in geçen hafta yayımladığı anketse, Biden'ın yüzde 50'nin üzerinde oy alarak Trump'ı yüzde 55'e 41 oranla geçtiğini işaret etti. Ayrıca NPR-PBS-Marist anketi, eski Başkan Yardımcısı'nın yüzde 50, Trump'ınsa yüzde 43 oranda destek aldığını gösterdi.

Bazı siyasi gözlemcilerin de belirttiği üzere bu tablo, 2016'daki durumun aksine, Trump'ın kendisine oy vermek yerine Demokrat adaya kayan seçmenleri ikna etmesi gerekeceği anlamına geliyor.

Haziran 1976'da yapılan anketler, yine Demokrat bir rakip olan Jimmy Carter'ın oy oranının yüzde 50 ya da bu civarda olduğunu göstermişti. Carter o yıl kasım ayında yapılan seçimlerde dönemin başkanı Gerald Ford'u yenmişti.

Trump son günlerde Biden'ı polis karşıtı olarak tasvir ediyor ve rakibini koronavirüsün getirdiği durgunluğun ardından ABD ekonomisini başka bir çöküntüye sürükleyeceğini iddia ettiği türden ekonomi politikalarını pazarlamakla suçluyor.

Başkan pazar günü attığı tweet'te, “Miskin Joe Biden sadece POLİSİN MALİ KAYNAKLARINI değil, ORDUMUZUN DA MALİ KAYNAKLARINI KESECEK! Başka çaresi yok, Demokratları Radikal Sol yönetiyor" ifadelerini kullandı.

Trump cuma günü Twitter'da yaptığı bir başka paylaşımdaysa "Ah ya olamaz, Demokratlar yine endişeli. Bu geri dönüşü mahvedebilecek tek kişi Miskin Joe Biden'dır!" demişti.

Söz konusu paylaşım, işsizlik oranının yüzde 14,7'den 13,3'e düşerek olumlu yönde seyrettiğini gösteren istihdam verilerinin öngörülenden daha iyi çıkmasının ardından gelmişti.
 


Trump'ın anket oranları Kovid-19 salgını sırasında ve Minneapolis'te beyaz bir polis memurunun neredeyse 9 dakika boyunca boynuna diziyle bastırması sonucu hayatını kaybeden siyahi George Floyd'un ölümünü takiben gerçekleşen protestoları ele alış şeklinin sonucu olarak geriledi.

Başkan'ın ekibi 8 gün önce Washington'da bir kilisenin önündeki protestocuları dağıtmak için biber gazlı mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanırken, Trump da daha sonra bu yerde gazetecilere poz verme fırsatından istifade etmişti. Başkan ayrıca barışçıl görünen protestoculara karşı zor kullanmak ve başka taktikler uygulamak üzere bölgedeki Ulusal Muhafız birliklerini görevlendirmiş, aktif görevdeki bin 500'den fazla birliğin de DC bölgesine hareket etmesi emrini vermişti.

Anketlerdeki rakamlar düştükçe Trump da Demokratlara karşı savaş vereceği 6-7 eyalette büyük rakamlarla desteklerine ihtiyaç duyduğu muhafazakar tabanının şiddetle karşı çıktığı Demokrat yasa önerilerini tek tek seçip gitgide tartışma konusu yapma işine yöneldi.

Trump, Beyaz Saray'ın Rose Garden bölümünde cuma günü istihdam verilerinin kutlandığı etkinlikte şöyle konuşmuştu:

Ya Demokratların yapmak istediği gibi çok daha yüksek vergiler uygulama imkanımız olmasaydı diyorum; Yeşil Yeni Mutabat'a gelince tam anlamıyla gülünçler, ne yalan söyleyeyim, gülünçler...

Ne var ki Yeşil Yeni Mutabakat ülkemizi yok ederdi. Yeşil Yeni Mutabakat'ın dünya üzerinde yıkıcı bir etkisi olurdu ama bu zaten olmayacak çünkü bunu yapmaları imkansız.

Yeşil Yeni Mutabakat altında ne yapmak istediklerine bakacak olsak sanırsınız bebek konuşuyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/us-election-2020

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU