Astronomlar uzayın derinliklerinden gelen gizemli sinyallerde tekrarlayan bir motif keşfetti

Radyo dalgası patlamalarına dair sanatçı izlenimi (Swinburne Astronomy Productions)

Bilim insanları uzayın derinliklerinden gelen gizemli radyo dalgası patlamalarının "tekrarlayan bir motife" sahip olduğunu ortaya çıkarttı.

Hızlı radyo dalgası patlamalarını (FRB) araştırmak isteyen araştırmacılar, bu yayılımlardan belirli birinin, bir döngüde tekrarlıyor gibi göründüğünü ortaya koydu.

Astronomlar bu motifi kullanarak esrarengiz patlamaları daha iyi kavramayı umuyor. Araştırmacılar henüz bu patlamaların nasıl ortaya çıktığını bulamadı. Kesin olan tek şeyse çok kısa süren ancak çok güçlü bu patlamaların evrenin uç koşullara sahip bilinmeyen bir kısmında doğması gerektiği.

Patlamalar yaklaşık 90 günlük bir zaman dilimi boyunca devam ederken, bunu 67 günlük sessiz bir dönem izliyor. Birkaç yıldır takip edilen 157 günlük şaşmaz döngüsünü tamamlayan kaynak, ardından bu döngüyü tekrarlıyor.

Döngünün uzun olması, bu patlamaların cüsseli bir yıldızın, bir nötron yıldızının ya da bir kara deliğin yörüngesel girdaplı hareketleriyle bağlantılı olduğuna işaret edebilir.

Yeni araştırmanın başını çeken Manchester Üniversitesi'nden Kaustubh Rajwade, "Bu çok etkileyici bir sonuç çünkü patlama etkinliğinde bu modülasyonu gördüğümüze inandığımız yalnızca ikinci sistem" dedi.

Periyodik bir durumu saptamak bu patlamaların kökenine dair iddiaları önemli ölçüde sınırlıyor. Etkinlik döngüleri, devinen bir nötron yıldızı fikrine karşı çıkabilir.

Hızlı radyo dalgası patlamaları, ilk kez 2007'de keşfedilmiş ve başlangıçta tek seferlik olayların sonucu olduğu düşünülmüştü. Bilim insanları, 2016'da FRB 121102 kodlu kaynağın aslında tekrar ettiğini keşfetmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu son araştırmada astronomlar, söz konusu FRB'nin kaynağını uzun bir süre boyunca düzenli görüntülemeye imkan tanıyan Jodrell Bank Gözlemevi'ndeki radyo teleskoplarını kullanarak inceledi. Böylece patlamanın uzun süre boyunca izlendiğinde tekrar eden bir motifle geldiği görülebildi.

FRB'leri yakalamak için Güney Afrika'daki MeerKAT teleskopunu kullanan MeerTRAP projesinin başındaki Benjamin Stappers bir açıklamasında şunları söyledi:

Bu sonuçlar Lovell Teleskobu'nun mümkün kıldığı düzenli görüntülemeye dayanıyordu ve saptanmayanlar da en az saptananlar kadar önemliydi.

FRB 121102 şimdiye kadar böyle bir şekilde tekrar ettiği bilinen sadece ikinci FRB kaynağı. İlki yalnızca 16 gün süren döngüsüyle çok daha dar bir zaman çizelgesi izliyordu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU