Ayrılık acısını nasıl atlatırsınız?

Ayrılık sürecini acısız atlatmak ve tekrar aşık olmak mümkün

Bir ilişkiyi bitirmek hiç kolay değil. Hele de severek ayrıldıysanız, bu süreç daha zor geçebilir. Gönül yarası, dünyanın sonuymuş gibi görünebilir. Ancak iyi haber şu ki bu acı sonsuza dek sürmez ve sizi tekrar aşık olmaktan alıkoyamaz.

“The Journal of Positive Psychology” adlı bilimsel yayında yer alan çalışmaya göre, biten bir ilişkinin ardından tekrar iyi hissetmeniz 11 haftayı buluyor. Başka bir çalışmaya göre, biten bir evliliğin ardından iyileşmekse yaklaşık 18 ay sürüyor.

Aslında kalp kırıklığı herkesin farklı şekillerde deneyimlediği bir yas süreci. Aşk karmakarışık bir duygu olduğundan ve her ilişki kendi hatıra ve duygularını beraberinde getirdiğinden, ilişkinin bitişi de eşsiz bir deneyim.

Ayrıca iyileşmek için belirli bir zaman sınırı yok. İlişkinin uzunluğu, paylaşılan deneyimler ve hatıralar, çocuğunuz olup olmadığı, ihanete uğrayıp uğramadığınız ve duygu derinliği gibi tüm faktörler iyileşme sürecinde rol oynuyor.

Bunların yanında, ilişkinin bitmesini istemiyorsanız, ayrılık daha beter ve daha acı verici olabilir.

Neyse ki, yas döneminizde fark etmeseniz de, milyonlarca insan sizinle benzer duyguları paylaşıyor.

İnsanlar ilişki kurmaya ve aşık olmaya meyleder. Çoğu insan yaşamında en az bir kez sevgiyi tattığı gibi, birçoğu da kalp kırıklığının acısını tadar.

Çünkü yaşanan, olumsuz bir ilişki olsa bile, sona erdiğinde üzülmek ve harap olmak doğal ve beklenen bir durum. Ne de olsa, aşkın gözü kör. Bu körlük de sevdiklerimizin kusurlarını görmezden gelmemize neden oluyor. Bu durum, ilişkinin sonunda daha da çoğalıyor; iyi anılar çoğunlukla kötü anıları gölgede bırakıyor ve ayrılma sebebini sorgulamamıza yol açıyor.

Ancak, diğer tüm yaralar gibi kalp kırıklığı da zamanla, kendine yönelmeyle ve olumlu bir bakış açısıyla iyileşiyor. Her ikili ilişki birbirinden farklı olsa da, acı çeken herkesin, yola devam etmek için yapabileceği bir şeyler var.

İlişki uzmanı Ammanda Major, o kişiyi unutmanızı sağlayacak 4 adımı açıklıyor.

Biten ilişkinizin yasını tutmak için vakit ayırın

Ayrılık acısı bazılarına ölüm acısı kadar ızdırap verebilir. Sevdiğiniz kişiyi her gün görememek ya da konuşamamak, onunla hiçbir bağlantınızın kalmaması, gözünüzü korkutabilir. Ancak, yolunuza devam etmeden önce bu gerçeği kabullenmek çok önemli. Ayrılık sürecini atlatmak için başka şeylerle kendimizi meşgul etmeye çalışsak da, bir ilişkinin sonlanması, onun muhasebesini yaptığımız bir yas sürecinden geçmeyi gerektirir. Hislerinizi bastırmak yerine onları rahat bırakmanız, iyileşme sürecinin ayrılmaz bir parçası. Bu süreç, kendinizi yeniden tanımanızı ve gelecekteki ilişkilerinizden beklentilerinizi fark etmenizi sağlayabilir.

 

 

Kendinizle yeniden iletişim kurun

Pek çok ilişkide önemli olan, “ben” anlayışından vazgeçip “biz” olabilmek. Ancak ilişkinin sonlanması da size kendiniz için bir şeyler yapmanız ve kendinizi nasıl konumlandırdığınızı belirlemeniz için eşsiz bir fırsat sunar. Kulağınıza klişe gibi gelebilir ama ilişkinin bitişi, size kendinizle yeniden iletişim kurma şansı tanır.

Yeni bir hobi edinmeniz veya arkadaşlarınızla tekrar yakınlaşmanız, kendinizle iletişim kurmak için iyi seçenekler olabilir. İyi hissetmenizi sağlayan aktivitelere zaman ayırmak, ailenizi görmek, yeni bir yeteneğinizi keşfetmek veya tatile gitmek, ayrılık sonrası ruh halinize iyi gelir.  Ayrıca ayrılık acısını dindirmek için yeni bir ilişkiye yelken açmak yerine kendinize ve ilişkilerinize odaklanmak için vakit ayırın.

Yardım istemekten korkmayın

İnsanlar genelde bir ilişkiyi sonlandırma kararını aynı anda vermez. Bu sebeple bir taraf genellikle şaşırır. İşte bu durum, yas tutma sürecini uzatır. Bu şok duygusunun yanı sıra, çiftlerden biri ilişkiyi bitirdiğinde, reddedilme duygusu da ortaya çıkar.

İlişkinin sonlanması sizde bir şok hali yaratmışsa reddedilmiş gibi hissetmeniz ve kendi değerinizi sorgulamanız normal. Ancak partneriniz artık sizinle ilişki kurmak istemediğini ve uzlaşma şansı olmadığını açıkça söylüyorsa bunu kabullenin ve kendinize odaklanın.

Bir partnerin ilişkiyi bitirmesi, sizin sevilmeyen veya sevilmeye değer biri olmadığınız anlamına gelmez. Nerede yanlış yaptığınızı düşünmek yerine, o anda kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlamak için neler yapabileceğinize odaklanın.

Eski sevgilinizi sosyal medyada engellemenin üzüntünüzü azaltacağını düşünüyorsanız, o zaman engellemeniz doğru olur. Çünkü o kişiyle ilgili daha az şey gördüğünüzde acınız da azalır.

Konuşmak da acının azalmasına yardımcı olur. Ancak arkadaşlarınızla ve ailenizle rahatça tartışabildiğiniz konuları konuştuğunuzdan ve sınırları belirlediğinizden emin olun. Eski sevgiliniz hakkında konuşmaya hazır olsanız bile onunla veya ilişkinizle ilgili kötü ifadeleri duymak iyi olmayabilir.  Hislerinize dayanarak konuşmak daha faydalı olabilir ve çoğu zaman dışarıdan bir bakış açısının yönlendirmesi işe yarar. İlişkinizi hatırlatan eşyalardan uzak durmanız da faydalı olur. Ancak fotoğrafların ve hatırlanmaya değer bazı nesnelerin saklanması iyi olmakla birlikte size acı veriyorsa bunlardan kurtulmanız daha iyi olur.

Eski sevgilinize teslim etmeniz gerekenler varsa, bir arkadaşınız veya aile üyeleriniz aracılığıyla bunları teslim etmeniz ve onu tekrar görmemeniz baskı ve üzüntüyü hafifletebilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zaman her şeyin ilacı

Şu an farkında olmasanız da incinme ve ihanet duyguları zamanla azalır. Aylar sonra, aynı acı hissedilmez.

Ancak, olumsuz duygularınız zamanla iyileşmiyorsa, profesyonel yardım almak faydalı olabilir. Canınızı sıkan düşünceler size ve gelecekteki ilişkilerinize zarar verebilir. Bu nedenle pozitif bir düşünce yöntemi edinmek çok önemlidir.

Ayrılık sonrasındaki ilk bir yıllık süreç zor olsa da, ilişkinin bitişinin, tamamen sizin suçunuz olmadığını kendinize hatırlattığınız takdirde, üzüntünün geçmesi gerekir. Ayrılık sadece bir tarafın hatasıyla ortaya çıkmaz. Bu yüzden ilişkiniz sona erdiği için kendinizi suçlamayın. Ama farklı olarak neler yapabileceğinizi düşünün.

Hala sorun yaşıyorsanız ve ayrılığın hayattan zevk almanızı engellediğini hissediyorsanız, biriyle konuşmak işe yarayabilir.

Olumsuz olan her şeyi bir kenara bırakıp sadece olumlu olanlara ve geleceğe odaklanmak, yaşananları geride bırakmanın anahtarı.

Bunu başarabilirseniz, aşkı tekrar bulduğunuzda, ona en iyi halinizle yaklaşabilirsiniz.

Derinden sevmek inanılmaz bir beceri. Bir gönül yarasının ardından hayatınıza devam ederken, size iyi gelecek olan tek şey de bu.


 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.  

https://www.independent.co.uk/life-style/dating

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU