Yıllar sonra ilk kez Ay'a insan gönderecek olan NASA, bu görev için özel şirkete 187 milyon dolar verecek

Yeni anlaşma kapsamında uzay aracının HALO ismi verilen yerleşim ve lojistik modülünün tasarımından Northrop Grumman sorumlu olacak

Ay yörüngesine yerleşecek uzay istasyonunun çizimi (NASA)

NASA’nın Ay görevinde kullanacağı uzay aracının mürettebat modülünü, havacılık ve savunma teknolojisi şirketi Northrop Grumman inşa edecek.

Gateway ismi verilen uzay aracı, NASA’nın yeni Ay görevi Artemis kapsamında geliştiriliyor. Güneş enerjisiyle çalışacak ve bir bilim laboratuvarını da içerecek araç; iletişimin sağlanacağı ve astronotların barınacağı bir mini uzay istasyonu olacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni anlaşma kapsamında uzay aracının HALO ismi verilen yerleşim ve lojistik modülünün tasarımından Northrop Grumman’in Virginia’daki yan kuruluşu Orbital Science Corporation sorumlu olacak.

Şirket, “ön tasarım incelemesi” denen teknik bir değerlendirmenin ardından modülün tasarımı için 187 milyon dolarlık fon alacak. Değerlendirmenin bu yıl sonunda tamamlanması bekleniyor.

Northrop Grumman’in sivil ve ticari uydulardan sorumlu başkan yardımcısı Steve Kerin, “HALO, NASA’nın uzun vadeli derin uzay araştırmalarında önemli bir unsur” dedi ve ekledi:

HALO program ekibimiz, bu modülü inşa etme çalışmalarını NASA’yla işbirliği içinde sürdürecek.

Aerospace Technology’nin aktardığına göre NASA yöneticisi Jim Bridenstine, “Bu anlaşma, sağlam ve sürdürülebilir Ay operasyonları yürütme planımızda bir kilometre taşı” diye konuştu.

Gateway uzun vadeli Artemis mimarisinin önemli bir bileşeni. HALO’nun varlığı da Ay’daki keşif planlarımızı ilerletecek. Bizi gelecekteki Mars görevlerine hazırlayacak.

 

Independent Türkçe, Aerospace Technology

DAHA FAZLA HABER OKU