İsrail'den futbola pandemi çözümü: Dezenfektan tüneli

Bar-Ilan Üniversitesi’nden araştırmacıların spor müsabakalarının ya da kültürel etkinliklerin gerçekleştirildiği yerlerin girişlerine dezenfektan spreyi yerleştirmek üzere geliştirdiği teknoloji ilk olarak Tel Aviv denenecek

Tünel içinde kullanılan dezenfektanın piyasadakilerden farklı olduğu ifade edildi (Yonatan Sindel)

İsrail’de pandemi sırasında uygulanması planlanan yeni dezenfeksiyon yönteminin sinagoglarda, okullarda, spor müsabakalarında ve konserlerde bir araya gelen kişilerin sağlık açısından güvende kalmasını sağlayabileceği belirtildi.

İsrailli endüstriyel otomasyon şirketi RD Pack’in, Bar-Ilan Üniversitesi araştırmacılarının geliştirdiği mikroplardan arınmayı sağlayacak teknolojiyi aldığı ve kalabalık etkinliklere katılanların içinden geçeceği, dezenfektan püskürten tünel inşa etti.

Alüminyum ve polikarbonattan oluşan tünel ilk olarak Tel Aviv’deki Bloomfield Stadyumu’nda test edilecek. Ülkede, futbol maçları seyircisiz oynanmaya devam edecek.

RD Pack’in iş geliştirme yöneticilerinden Eran Druker, “İnsanlar tünelden geçtiğinde, hızlı ve etkili biçimde çalışan sistemle tüm vücutlarına dezenfektan sıkılacak ve kişilere tam bir sterilizasyon sağlıyor” ifadelerini kullandı. Firmanın, tüneli salı günü stadyumun girişlerinden birinde sergilediği belirtildi.

 

aaa.jpeg
Tünelin kullanımına yönelik deneme aşamasının bir ay olacağı ifade edildi (Yoni Reif)

 

Koronavirüs pandemisi tüm dünyada yüz binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden oldu ve milyonlarca insan enfeksiyona yakalandı. İsrail’deyse virüsten ölenlerin sayısı 289. Öte yandan 17 binden fazla kişiye virüsün bulaştığı belirtiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nisan’da araştırmacıların, bakteri ve virüsleri öldüren, çevre dostu, güçlü bir dezenfektan geliştirdiği ifade edildi.

Yöntemin Dr. Eran Avraham, Dr. Izaak Cohen ve Prof. Doron Aurbach tarafından geliştirilip patentinin alındığı belirtildi.

Dr. Eran Avraham, dezenfektanın diğerlerine üstünlüğünün hipokloröz asit olduğunu söyledi. Piyasadaki diğer dezenfektanların aksine bunun insan derisine ya da besinlere zarar vermediği aktarıldı.

Avraham teknolojinin ilk kez tünelde kullanılacağını söyledi.

Enfeksiyon riskinin azaltılmasına yardımcı olacak. Tünelden geçtiğinizde vücudunuzdaki zararlı organizmalar giderilecek. Bu virüsün ve pek çok diğer patojenin yayılımını azaltacak.

Tünelin havaalanları, okullar, işleryerleri gibi kalabalık alanlara da kurulmasının planlandığı ifade edildi.

Şirketin ayrıca ABD, Brezilya ve Avrupa’da da teknolojinin kullanımına dair farklı kurumlarla temasta olduğu belirtildi. Şirketin deneme aşamasının başarıyla tamamlanmasını beklediği aktarıldı. Deneme aşamasının bir ay süreceği ifade edildi.

Tünelin kullanılacağı Bloomfield Stadyumu’nun kapasitesinin 29 bin olduğu ifade edildi. 

 

Independent Türkçe, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU