ABD Deniz Piyadeleri, Konfederasyon bayraklarının halka açık alanlardan kaldırılması emrini verdi

Ülkedeki huzursuzluk İç Savaş imgelerini yeniden gündeme getirirken, ABD Deniz Piyade Kolordusu savaş bayrağı için "öz değerlerimize bir tehdit teşkil ediyor" ifadelerini kullandı

Konfederasyon bayrağı, Amerika'daki iç savaş sırasında köleliği savunan Güney eyaletleri arasındaki birliği temsil ediyor (Reuters)

ABD Deniz Piyade Kolordusu, üslerinde ve ofislerinde halka açık yerlerden Konfederasyon savaş bayraklarının kaldırılması için resmi emir verdi. Kolordu, ırkçı gruplarca kullanılan bayrak için "öz değerlerimize bir tehdit" ifadesini kullandı.

Askeri hizmet kolu, 5 Haziran'da yayımladığı bildiride şu satırlara yer verdi: "Konfederasyon savaş bayrağı sıklıkla şiddet yanlısı uç görüşteki ve ırkçı gruplarca kullanılıyor, bu grupların bölücü inançlarına kolordumuzda yer yoktur."
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Amerikan İç Savaşı'nda ayrılıkçı Amerika Konfedere Devletleri Ordusu'nun askeri güçlerince kullanılan bayrak için ordu kanadı şu ifadeleri kullandı: "Bir ulus olarak tarihimiz ve 2017'de Charlottesville'deki gibi şiddet olayları, Konfederasyon savaş bayrağını kullanımının bölücülüğüne işaret ediyor."

Nisan ayındaki bir bildirisinde bayrağı halka açık yerlerde yasaklama niyetini belirten Deniz Piyade Kolordusu komutanı Gen David Berger, "üyeleri tüm toplumsal kesimlerden gelen, yalnızca üstün kapasiteye sahip bir savaş gücü ekibi inşa etmeye odaklandım ve (bu üyeler) yan yana çalışmayı öğrenmek zorunda" dedi. Berger, kullanılan sembolün "bölünme hissini kabartan bir güce sahip olduğunu gösterdiği" için kaldırılması gerektiğini öne sürdü.

General sözlerini şöyle sürdürdü: "Pek çok kişinin bu bayrağı tarihi miras veya bölgesel onur olarak gördüğünü dikkate alıyorum. Ancak aynı zamanda, ülkemizdeki kölelik felaketinin bugünkü etkilerini ve kültürel hafızada miras bıraktığı ızdırap ve reddedilme hissi taşıyanları da dikkate alıyorum."

Ordunun bayrakları kaldırma hamlesi, ABD çapında eyalet yönetimi binalarındaki bayraklar ve Jim Crow dönemi heykellerinden, Kaybedilmiş Dava (Amerikan İç Savaşını kaybeden konfederasyon güçlerinin haklı bir savaş verdiğini öne süren ideoloji -çn.) ve kölelik destekçisi Konfederasyon'un liderlerine kadar, kamusal alanlardaki İç Savaş sembollerini ortadan kaldırma hareketinin yeniden canlanmasının ardından gerçekleşti.

George Floyd'un Anma Günü'nün ardından Minneapolis polis gözetiminde öldürülmesi sonrasında, eylemciler ABD çapında Konfederasyon'un yenilgisi sonrası dikilmiş heykel ve binaları hedef aldı. Eylemler pek çok eyalette üzerine boyayla "Black Lives Matter" (Siyahların Yaşamları Önemlidir) yazılmış heykellerin kaldırılmasını gündeme getirdi.

Virginia valisi Ralph Northam, eyaletin başkentinde heykellerin kaldırılmasının başlatılmasına ilişkin planlarını duyururken, Alabama eyaletindeki Birmingham'ın Belediye Başkanı Randall Woodfin, Konfederasyon Askerleri ve Denizcileri Anıtı'nın kaldırılmasının ardından ölüm tehditleri aldığını ifade etti.

2017'de New Orleans, Jim Crow ve Konfederasyon dönemi heykellerini kaldırmaya başlayan ilk şehirler arasında yer almıştı. Kaldırılan heykeller arasında General Robert E. Lee ve Konfederasyon Başkanı Jefferson Davis'inkilerin yanı sıra İç Savaş'ın bitiminden 10 yıl sonra gerçekleşen ve beyaz ırkın üstünlüğünü savunan bir ayaklanmaya katılanların anısına dikilen bir dikilitaş da bulunuyordu. Şehir haftalarca eserlerin kaldırılmasını destekleyen göstericilerle, beyaz ırkın üstünlüğünü savunan gruplar arasında çatışmalara sahne olmuş ve heykelleri kaidelerinden söken ekipler geceleri çalışmıştı. Yetkililer şimdi Konfederasyon liderlerinin ismi verilmiş cadde ve sokak isimlerini de değiştirmeyi değerlendiriyor.

ABD Deniz Piyade Kolordusu'nun emri, bayrağın teşhirinin "ana odak olmadığı" sanatsal ve eğitici kullanımlar gibi alanları kapsamıyor.

Kolordunun bayrak yasağı, taşıtların tamponlarındaki etiketleri, kupaları, afişleri ve benzer sergilemelerle birlikte tüm donanma araçlarını, hava araçlarını, devlet taşıtlarını, ofisleri ve askere alma merkezlerinin de dahil olduğu ortak alanları kapsıyor.

Deniz Piyade Kolordusu'nun personel müdürü Korgeneral John J. Broadmeadow emrin, Konfederasyon bayrağının ögelerini içinde barındıran Mississippi'ninki gibi eyalet bayraklarını, plakaları, Konfederasyon mezarlıklarını ve "bu ruhu ve niyeti kavramış komutanların en iyi şekilde karar vermesinin beklendiği" diğer yerleri kapsamadığını söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU