Yeni Zelanda'da iki camide canlı yayında katliam: 49 kişi öldü

Christchurch kentindeki iki camiye, cuma namazı sırasında silahlı saldırı düzenlendi. Yeni Zelanda Başbakanı saldırılarda 20’si ağır 48 kişinin yaralandığını açıkladı. 4 kişi gözaltına alındı. Saldırıda iki Türk hafif yaralandı

Saldırı Christchurch’ün Hagley Park bölgesindeki Al Noor ve Linwood'daki camilere cuma namazı sırasında düzenlendi. O sırada camide 200 kişi vardı.  
 


Saldırganın olay anını sosyal medyadan canlı olarak yayınladığı ortaya çıktı.  
 


Görüntülerde saldırıyı bilgisayar oyununa benzer şekilde gerçekleştirdiği görülen saldırganın,  silahın şarjörünü birçok kez değiştirdiği de kayıtlarda yer alıyor. Aracından inen saldırgan caminin kapısından girer girmez ateş etmeye başlıyor.  

Görüntülerde silahların üzerinde daha önce dünyanın başka bölgelerinde Müslümanlara saldırı düzenleyenlerin isimlerinin yer aldığı görülüyor. 5 silahla birlikte yolculuk yapan saldırgan, bir yandan da müzik dinliyor. Saldırganlardan birinin yakalanma anı ise kameralara yansıdı.  
 


"Kiliseden camiye dönüştürüldüğü için seçtim”

Saldırıdan hemen sonra sosyal medyadan canlı yayına devam eden saldırdan, saldırıyı aslında Christchurch’ün yaklaşık 30 kilometre güneybatısında bulunan bir kasabadaki camiye yapmayı planladığını belirtiyor. Fakat bu Al Noor ve Linwood camilerinin kiliseden dönüştürüldüğünü fark edince bunun bir saygısızlık olduğunu düşündüğü için buraya yaptığını söylüyor. 
 


“Yeni Zelanda için karanlık bir gün”

İlk açıklama Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern’den geldi. Saldırıyı ırkçı olarak tanımladı:

“Yeni Zelanda'nın en karanlık günlerinden biri olduğu açık Açıkçası, burada olanlar, olağanüstü ve benzeri görülmemiş bir şiddet eylemidir"

Başbakan saldırılarda 48 kişinin de yaralandığını duyurdu. Terör saldırılarıyla ilgili 4 kişinin gözaltına alındığını söyleyen Ardern, saldırganlardan birinin Avustralya vatandaşı olduğunu belirtti. Gözaltındakilerden biri yarın cinayet suçundan mahkemeye çıkacak, ikisi silah bulundurmaktan gözaltında tutuluyor, diğerinin ise olayla bağlantısı olmadığı düşünülüyor. 
 


“Evinizden çıkmayın” çağrısı yapıldı

Yeni Zelanda Polisi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Aktif bir tetikçi ile ChristChurch’te ciddi ve gelişen bir durum yaşanıyor. Risk hala son derecede yüksek. Polis, ChristChurch’te oturanların sokaklardan uzaklaşmalarını ve bir sonraki duyuruya kadar içeride durmalarını tavsiye ediyor. Christchurch okulları bir sonraki duyuruya kadar kilitlenecek. Yeni Zelanda polisi, ülkedeki tüm camilere de kapılarını kapatması uyarısında bulundu. Olay sonrası yakın civarda tespit edilen bomba yüklü araçlar etkisiz hale getirildi. 
 


Saldırganın 70 sayfalık metninde Türklere de tehdit var

Medyada, Yeni Zelanda'da iki camiye silahlı saldırı düzenleyen saldırgana ait bir fotoğraf yayınlandı. İskoç bir aileden gelen ve Avustralya'da doğan Brenton Tarrant isimli saldırganın 28 yaşında olduğu tahmin ediliyor. 
 


Saldırganın, kendi YouTube sayfasından 70 sayfalık ırkçı söylemler içeren bir metin yayınlandığı ortaya çıktı. 

Tarrant'ın bu yazısında “Türklere” başlığıyla Türklerle ilgili bir bölüm de yer alıyor:

"Topraklarınızda huzur içinde yaşayabilirsiniz, size zarar gelmeyecek. Boğaz'ın Doğu yakasında. Ama Boğaz'ın Batı yakasında bir yerde yaşamayı denerseniz, Avrupa'ya gelirseniz sizi öldüreceğiz. Konstantinopolis'e gelir, tüm cami ve minareleri yıkarız. Ayasofya minarelerden kurtulacak ve Konstantinapol hak edildiği gibi tekrar Hristiyan şehri olacak."


Brenton Tarrant o metinde 2011 yılında Norveç'te 77 kişiyi öldüren Anders Behring Breivik'ten ilham aldığı yazıyor.

Türkiye’den art arda tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan saldırılara ilişkin Twitter hesabından paylaşımda bulundu.   
 


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da saldırıyı sosyal medyadan değerlendirdi.   
 


Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da Twitter üzerinden bir açıklama yaptı. Cami saldırılarını "en güçlü şekilde" kınadığını bildiren Altun, "Dualarımız ve düşüncelerimiz kurbanların ve yakınlarının yanında. Bu bize birlik olmadan ayakta kalamayacağımızı hatırlattı. Hep beraber her türlü terörizme karşı durma zamanıdır" ifadelerini kullandı.   
 

 

DAHA FAZLA HABER OKU